Projekt od 30 mil. KM: Terminal B aerodroma Sarajevo dobija svoj oblik

27.03.2019. 10:33 / Izvor: Akta.ba
Projekt od 30 mil. KM: Terminal B aerodroma Sarajevo dobija svoj oblik
OTVORI GALERIJU

S obzirom na manju pauzu u odvijanju radova, rok za završetak radova je produžen za jedan mjesec, te je njihovo okončanje planirano za novembar - decembar 2020. godine.

Radovi na modernizaciji Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo, vrijedni više od 30 miliona KM, odvijaju se planiranom dinamikom, potvrdili su iz ove ustanove za Akta.ba.

S obzirom na manju pauzu u odvijanju radova, rok za završetak radova je produžen za jedan mjesec, te je njihovo okončanje planirano za novembar - decembar 2020. godine.

Radovi koji su počeli početkom oktobra 2018. godine, obavljaju i u noćnim satima, posebno kada je riječ o bučnim aktivnostima, čije bi izvođenje tokom dana predstavljalo smetnju putnicima i zaposlenicima.

Sanja Bagarić-Arnaut, stručna suradnica za odnose s javnošću J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o., za Akta.ba je kazala da se trenutno realizuju radovi na izgradnji temeljne armaturne konstrukcije budućeg objekta.

"Nakon završenih zemljanih radova i iskopa temeljne jame, trenutno se postavlja armature za cijelu konstrukciju objekta. Riječ je o izuzetno zahtjevnim radovima, prvenstveno jer se isti odvijaju pokraj postojećeg objekta koji je u punoj funkciji te koji koristi postojeću komunalnu, vodovodnu i elektro infrastrukuru. U nastavku je potrebno izmjestiti sve te instalacije i povezati ih u novu cjelinu", kazala je Bagarić-Arnaut.

Kazala je da su uprkos ograničenjima, poduzete sve mjere da radovi ne utiču na normalno odvijanje zračnog prometa, iako će u određenim fazama isti bitno usložniti posao za zaposlenike Međunarodnog aerodroma Sarajevo, posebno kada je riječ o aktivnostima u sortirnici za prtljag.

Podsjećamo da ova dogradnja podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških, za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, sanitarne, te granične kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, prostorija hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe, te svih pratećih službi.

Bagarić-Arnaut je kazala da tokom svih ovih radova sarajevski aerodrom radi i radit će bez smanjenja kapaciteta, a zastoja u redovnom odvijanju prometa neće biti.

"Što se tiče uspostavljenih ruta kretanja putnika pri dolasku na zračnu luku i/ili odlasku s iste, u pojedinim fazama gradnje može doći do izmijenjenog režima po pitanju prolaska kroz samu terminalnu zgradu dio nadstrešnice, tunel‐koridori i sl., ali ne očekujemo da će te aktivnosti imati značajnijih uticaja na tokove putnika u odlasku i dolasku ili na njihovo ukupno iskustvo", pojasnila je Bagarić-Arnaut.

Projekt modernizacije i dogradnje Terminala B, inače, vrijedan 30 miliona KM i predstavlja najveći investicioni projekat u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Projektom je planirano dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, ovim proširenjem Aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani  modernom nadstrešnicom. Dužina terminala će biti 110 metara, u odnosu na sadašnjih 68.

Aerodrom trenutno ima jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem će dobiti još jedan ulaz na Aerodrom.

Proširit će se i checkin zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napravit će se sedam. Proširit će se i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Foto / TBG doo.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije