Skenderija kao privredna zona: Uskora javna rasprava o prenamjeni

Investicije / PROJEKTI

Skenderija kao privredna zona: Uskora javna rasprava o prenamjeni

Privredni grad Skenderije takođe može postati dinamična poslovna zona, a premijer Forto najavio otvaranje javne rasprave o njegovoj prenamjeni.

16.04.2019. 15:12 / Izvor: Akta.ba

O razvoju IT sektora kao potencijalne strateške privredne grane u Kantonu i BiH razgovarali su sa premijerom KS Edin Forto i predstavnici Bit alijanse - udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Saradnja Vlade Kantona Sarajevo sa stručnjacima iz ovog sektora već postoji, a zajednički cilj je detekcija  ključnih problema i njihovo rješavanje kroz konkretna informatička rješenja  u oblastima obrazovanja, privrede, finansija, komunalnih djelatnosti i drugih oblasti u kojima  tehnologija unapređuje proces rada i podiže kvalitet usluga. 

Kao potencijalno mjesto izgradnje velikog tehnološkog parka prepoznat je lokalitet Šipa koje Kanton Sarajevo, zajedno sa općinom Centar, želi ponuditi IT firmama za smještaj i rad.

"Slijedimo opredjeljenje ove Vlade da omogućimo implementaciju  dobrih i spremnih projekata. Drago nam je da i općine imaju slične interese i prepoznaju projekte koji artkuliraju  brži razvoj i zapošljavanje a to razvoj IT sektora sigurno jeste.  Bit alijansa i firme koje okuplja će svakako biti aktivni dio ovog procesa", poručio je Forto.

Privredni grad Skenderije takođe može postati dinamična poslovna zona, a premijer Forto najavio otvaranje javne rasprave o njegovoj prenamjeni, uz izuzetak sportskih i kulturnih sadržaja:

"Upravo veliki prostorni potencijal Skenderije, njena centralna lokacija i komunikacijska povezanost je važan resurs koji već godinama nije iskorišten i koji nikada nije u potpunosti priveden krajnjoj namjeni. Mogućnosti su velike, i želimo, uz sve potrebne procedure, u naredne dvije godine dovesti Skenderiju u funkciju razvoja i zapošljavanja", kazao je Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije