2,3 miliona kredita potrošili na deponiju koje nema

18.04.2019. 08:10 / Izvor: Nezavisne novine
2,3 miliona kredita potrošili na deponiju koje nema

Projekat izgradnje regionalne deponije u USK započeo je prije 13 godina.

Kreditna sredstva Svjetske banke, kojima je u proteklim godinama finansiran propali projekat izgradnje regionalne deponije na području Unsko-sanskog kantona, Vlada USK će vraćati sve do 2029. godine.

Prema finansijskom izvještaju, do sada je u realizaciju tog projekta utrošeno 2,3 miliona maraka, jer je toliko novca do sada povučeno iz pomenutog kredita. Prema riječima ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi USK Adnana Alagića, taj novac je u proteklom periodu potrošen za izradu potrebne dokumentacije te za plate i doprinose zaposlenih u preduzeću "Regionalna deponija USK", koje je prošle godine ugašeno.

"Nažalost, moramo konstatovati kako deponiju nemamo jer nismo uspjeli pronaći lokaciju za njenu izgradnju. Preduzeće je brisano iz sudskog registra i na nama je ostalo da vraćamo potrošena sredstva, i to s kamatama", kazao je Alagić.

On je naveo da će novac za vraćanje kredita biti obezbijeđen iz prihoda od ekoloških naknada, kojima su ranije finansirani različiti projekti iz oblasti ekologije i zaštite životnog okoliša u lokalnim zajednicama.

"To će značiti da će se od uobičajenih milion maraka na godišnjem nivou za pomenute svrhe, 200.000 maraka odvajati za vraćanje rata kredita", kazao je Alagić za "Nezavisne".

 Prema njegovim riječima, aktuelni sastav Vlade tražiće da se utvrdi da li postoji nečija odgovornost za neuspjeh projekta regionalne deponije i finansijsku štetu koja je iz svega proizašla.

Podsjećamo, projekat nikad nije realiziran zbog nemogućnosti da se odredi jedinstvena lokacija za izgradnju, a posljednji pokušaj da se riješi taj problem bila je odluka Skupštine USK da se deponija gradi na lokalitetu Karanovac, nadomak Bihaća.

Protiv toga pobunili su se stanovnici okolnih mjesnih zajednica, nakon čega je resorno federalno ministarstvo uskratilo izdavanje potrebnih dozvola, pa je i Skupština USK bila primorana da povuče odluku o lokaciji. Inače, tokom realizacije ovog projekta bilo je dosta nesporazuma na relaciji između kantonalnih i lokalnih vlasti.

Projekat izgradnje regionalne deponije u USK započeo je prije 13 godina i Svjetska banka je u te svrhe odobrila kredit u ukupnom iznosu od pet miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije