Tuzla će dobiti savremeni stambeno-poslovni objekat, vrijedan milijardu KM

27.04.2019. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Tuzla će dobiti savremeni stambeno-poslovni objekat, vrijedan milijardu KM
OTVORI GALERIJU

Uz Džafića u realizaciji projekta "Crystalico" će učestvovati i holandski investitor koji će većinskim dijelom finansirati izgradnju.

Gradsko vijeće Tuzle na sjednici je prihvatilo Regulacioni plan Irac-jug koji je otvorio mogućnost za izgradnju savremenog stambeno-poslovnog objekta u ovom gradu.

Vrijednost investicije je milijardu konvertibilnih maraka, a prema idejnom projektu kompleks je nazvan "Crystalico".

Prema planu, kompleks će biti izgrađen na lokalitetu nekadašnje Livnice čelika u Tuzli, a koju je skupa za zemljištem po cijeni od skoro 14 miliona KM kupio aktuelni načelnik Kalesije Sead Džafić. 

Uz Džafića u realizaciji projekta "Crystalico" će učestvovati i holandski investitor koji će većinskim dijelom finansirati izgradnju. 

"Crystalico" predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u Tuzli, a sadržavat će stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima.

Kako najavljuju izgradnja bi trebala početi u toku ove godine, a predviđeno je da radovi traju okvirno pet godina.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da je ovaj grad danas učinio veliki korak, usvajanjem Regulacionog plana kojim su stvoreni uvjeti za primanje najveće poslijeratne strane investicije.

Tuzla već nekoliko godina predstavlja jedan od bh. gradova s najvećim procentom izgrađenih objekata. 

Ovakvom pozitivnom trendu doprinijela je i izrada Prostornog plana grada za period od 2010. do 2030. godine. Ovim dokumentom je predviđeno širenje grada na mjestima na kojima je to moguće.

Regulacioni plan Zone budućeg razvoja "Irac jug - I faza" u Tuzli (Nacrt) urađen je na osnovu Odluke koja je donesena na Sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla u maju prošle godine. 

Odlukom o pristupanju izradi ovog planskog dokumenta uvažen je veliki značaj ove prostorne cjeline, koja se nalazi u zapadnom dijelu grada, neposredno između regulisanog korita rijeke Jale i Južne gradske saobraćajnice i čini vezu nekoliko vrlo značajnih gradskih lokaliteta.



Vrlo značajna zona (lokacija Livnice), prepoznata je prvo Prostornim planom Grada Tuzla za period 2010-2030. godine, kojim je utvrđena kao Zona budućeg razvoja, za koju je propisana obavezna izrada detaljne planske dokumentacije. Ukupne je površine 14,59 ha od čega se ovim planskim dokumentom, kao prva faza izgradnje i uređenja prostora tretira njen istočni dio, čija je površina 6,87 ha.

Većinski vlasnik zamljišta Sead Džafić 

U obrazloženju Odluke je navedeno da je većinski vlasnik zemljišta (cca 70% od ukupne površine prostorne cjeline zauzima nekadašnji kompleks Livnice, koji je u privatnom vlasništvu) u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i građenju TK bio obavješten o navedenoj Odluci, odnosno potrebi izrade planskog dokumenta za I fazu prostorne cjeline "Irac jug" i pozvan da iskaže svoje potrebe i planove za ovaj lokalitet. Svojim Dopisom od 11.04.2018.g vlasnik kompleksa Livnica, koji je najdominantniji prostor u okviru obuhvata, Sead Džafić je obavijestio Gradsku Upravu je angažovao stručna lica za izradu Idejnog-urbanističkog rješenja koje je prije same izrade Plana, i dostavio, pišu tuzlarije.net.

Idejnim-urbanističkim rješenjem predmetnog kompleksa, urađenim od strane ADS Studija Sarajevo, predložen je savremeni urbanistički koncept uređenja ovog prostora, u skladu sa željama i potrebama vlasnika i potencijalnih investitora, usaglašen sa važećim propisima i Prostornim planom Grada Tuzla. Urađeno urbanističko rješenje je prezentirano na zajedničkim radnim sastancima sa predstavnicima vlasnika, investitora i projektantom sa jedne strane, a sa druge predstavnicima Zavoda za urbanizam i Službe za prostorno uređenje, a sve u cilju usaglašavanja dostavljenog rješenja i njegove implementacije u Regulacioni plan. 



UO Zavod za urbanizam, kao nosilac izrade Plana je ovo Rješenje ugradio u Regulacioni plan sa svim potrebnim i Zakonom propisanim grafičkim i tekstualnim dijelovima koje je danas prezentirano na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla. 

Namjena površina 

Najveći procent zauzimaju uređene pješačke površine zastupljene sa 38,44%, zatim površine pod objektima, zastupljene sa 23,54%, uređene zelene površine sa 20,30 %, te saobraćajne površine sa 17,72% od ukupne površine obuhvata. Projekcijom izgradnje i uređenja prostora zadržava se benzinska pumpna stanica zajedno sa pratećim objektima i uređajima, a planirana je izgradnja sedam novih objekata označenih slovima (A, B, G, M, R, Y i Z) koje čine ukupno jedanaest (11) lamela, različitih spratnosti i namjene označenih slovima (A1, A2, B1, B2, B3, G1, R1, R2, M, Z1, Y1,Y2 i Y3) Prema namjeni objekti su utvrđeni kao stambeni, stambeno-poslovni, poslovni (trgovinsko – uslužne namjene), te vjerski objekti. 

Regulacioni plan ZBG (zona budućeg razvoja) Irac Jug I Faza pripremljen je veoma detaljno. Regulacioni plan ZBG kao i Odluka o provođenju ZBG i Odluka o realizaciji ZBG, usvojena je sa 22 glasa ZA, niko nije bio protiv a četiri vijećnika (SBB) su bili susdržani. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije