Počela sanacija: Cijela Ferhadija bit će popločana istim pločama
OTVORI GALERIJU

Investicije / PROJEKTI

Počela sanacija: Cijela Ferhadija bit će popločana istim pločama

U toku je uklanjanje starih ploča postavljenih prije 22 godine kada se neposredno poslije rata radila sanacija ulice.

10.05.2019. 10:15 / Izvor: Akta.ba

Počela je sanacija dijela ulice Ferhadija, od Apoteke Stari Grad (kod Katedrale) do Slatkog ćošeta, preciznije na potezu od Trga fra Grge Martića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom. Projektom je planirano da se uklone stare ploče, postavi armirano-betonska podloga i na nju nove kamene ploče, izmijeni dio cjevovoda i reguliše oborinska odvodnja.

Na ovaj način cijela ulica Fehadija u dijelu općine Stari Grad, u dužini od 363 metra imat će jedinstven izgled, s obzirom da je donji dio – od Gradske tržnice do Apoteke Stari Grad rekonstruisan i popločan prije šest, odnosno sedam godina.

U toku je uklanjanje starih ploča postavljenih prije 22 godine kada se neposredno poslije rata radila sanacija ulice. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ponovio je da se radovi tada nisu izveli na pravi način.

"Ploče koje su sada ovdje su postavljene odmah nakon rata,1997. godine i vrlo su loše urađene. Općina Stari Grad i Direkcija za ceste KS konačno su krenule u sanaciju i ovog dijela ulice Ferhadija. Donji dio ulice smo radili u toku 2012. i 2013. godine i tu nikada nije bilo oštećenja ni dodatnih radova", kazao je Hadžibajrić i dodao:

„Stanje ovog dijela Ferhadije je zaista loše. Novi projekat obuhvata sanaciju pomenutog dijela, kao i sanaciju ulice Štrosmajerova, ali tu ulicu ćemo početi tek 1. septembra. U Ferhadiji ćemo sada uraditi armirano-betonsku ploču od deset centimetara, na koju se poslije stavljaju granitne ploče od deset centimetara, dimenzija 80x40 i 80x60cm. To će biti dobro i kvalitetno urađeno čime ćemo cijelu ulicu dovesti u zadovoljavajuće stanje,“kazao je.

Upitan da li je ova sanacija konačna i hoće li opet dolaziti do ispadanja ploča, te da li se moglo ranije početi sa radovima, Hadžibajrić je kazao: "Do toga neće doći, kao što nije došlo ni u donjem dijelu ulice koji smo kvalitetno uradili i postavili ploče debljine deset centimetara. Koristićemo istu tehniku i materijal. Kao što vidite na licu mjesta, ploče koje su dosad bile ovdje debljine su svega tri centimetra. Što se tiče saobraćaja kroz Ferhadiju, Općina je uradila sve što je u našoj moći postavljanjem potopnih stubića. Prava adresa za to pitanje je MUP Kantona Sarajevo i nadležni ministar koji mogu zaustaviti saobraćanje ulicom. Radovi nisu mogli početi ranije jer sam postupak izbora izvođača traje 60 dana i to pod uslovom da se niko ne žali. Osim toga, mora se pratiti građevinska sezona, od kraja aprila do kraja oktobra."

Radove u Ferhadiji će finansirati Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija za puteve KS, a njihova vrijednost je 789.000 KM. Proveden je postupak izbora izvođača radova, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te je izabran izvođač firma Mibral d.o.o, a rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana.

Maja Bralović Smith, direktor firme Mibral d.o.o. Sarajevo, potvrdila je da će izvođač učiniti sve da rokovi budu ispoštovani. "Rok za izvođenje radova je prilično kratak, s obzirom na kompleksnost projekta, koji uključuje i sanaciju odvodnje i drena. Nastojat ćemo da ispoštujemo sve uslove ugovora, ali prvenstveno da pratimo visok kvalitet izvođenja. Rok nam je naravno bitan, ali prije svega gledamo na kvalitet radova", kazala je Bralović Smith.

Vlasnici podzemnih instalacija na dijelu Ferhadije, poput Elektroprivrede, BH Telecoma i drugih, također će izvršiti zamjenu postojećih instalacija novima. Radit će se na dužini ulice od 191 metar i širini od devet metara. Radovi će se prvo izvoditi na desnoj strani ulice – iz pravca Slatkog ćošeta, kako bi se osigurala prohodnost, a potom na lijevoj.

Glavni projekat sanacije ulice Ferhadija odobren je od strane Zavoda za zaštitu spomenika Federalnog Ministarstva kulture i sporta, te Kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije