Potpisan ugovor o analizi projekta rekonstrukcije KC Banja Luka

23.01.2013. 15:05 / Izvor: SRNA
Potpisan ugovor o analizi projekta rekonstrukcije KC Banja Luka

Projekat rekonstrukcije je dobio odobrenje Evropske investicione banke /EIB/u iznosu od 80 miliona eura.

Klinički centar Banja Luka

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske danas je potpisan ugovor za izvršenje finalnog pregleda, analize i unapređenja projekta rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banjaluka, neophodnog za konačno raspisivanje tendera za realizaciju tog projekta po principu "ključ u ruke".

Ugovor je potpisao ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić sa predstavnicima konsultantske kuće iz Njemačke "Obermeyer planen + beraten", kao vođe konzorcijuma, te dva podizvođača "Uniplan medicintehnik" iz Austrije i "Procontrol" iz Republike Srpske.

Nakon potpisivanja ugovora, Škrbić je rekao da je potpisivanje ovog ugovora veoma važan korak u implementaciji i realizaciji aktivnosti vezanih za početak projekta rekonstrukcije Kliničkog centra Banjaluka.

On je naglasio da je rok za izradu revizije 90 dana, te da se gotov revidiran projekat očekuje do kraja aprila, nakon čega se ide na raspisivanje međunarodnog tendera za kompanije koje će proći prekvalifikaciju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite je podsjetio da se prije pola godine na predkvalifikacioni tender prijavilo 11 međunarodnih kompanija.

Škrbić je podsjetio da je projekat rekonstrukcije dobio odobrenje Evropske investicione banke /EIB/ i koji će u iznosu od 80 miliona eura biti isfinansiran sredstvima ove banke.

"Budući da je riječ o veoma zahtjevnom i kompleksnom projektu, preporuka EIB-a, kada smo sa njima razgovarali početkom prošle godine  je bila da se, na bazi iskustava koje imaju sa drugim zemljama u EU za ovake kompleksne projekte, prije objavljivanja tendera pristupi jednoj međufazi koja se odnosi na reviziju postojećeg projekta, kako bi se dobilo na uštedi i unapređenju izvedbenog projekta, i kako bi dobili prijedloge i preporuke koje će značiti primjenu najnovijih evropskih standarda", rekao je Škrbić.

On je istakao da će se zadatak konzorcijuma koji je danas potpisao ugovor sastojati iz dva seta aktivnosti i to revizije postojećeg projekta sa uštedom od pet odsto na postojećem projektu i supervizije tokom same rekonstrukcije projekta.

Škrbić je rekao da će, prvi put na našim prostorima, biti primijenjeno i takozvano tri D modeliranje, koje će služiti budućem izvođaču radova po principu "ključ u ruke", da će u svakoj fazi moći planirati, po najsavremenijim metodama, aktivnosti i način izvođenja pojedinih faza i segmenata Kliničkog centra, imajući u vidu da će Klinički centar sve vrijeme biti u punom pogonu i raditi, dok će se paralelno odvijati proces rekonstrukcije.

Projekat rekonstrukcije Kliničkog centra Banjaluka trebalo bi da bude završen do kraja 2015. godine. 

Direktor Odjeljenja za zdravstvo u kompaniji "Obermajer planen+beraten" Diter Rent izrazio je zadovoljstvo današnjnim potpisivanjem ugovora, ističući da će ova kompanija zajedno sa partnerima iskoristiti svo svoje dosadašnje iskustvo i zajedno naći najpovoljnije rješenje.

"Jasno nam je da je ovo veoma bitan i velik projekat za ovaj grad i zemlju i zato ćemo nastojati u ovom kratkom vremenu zajedničiki naći najbolju soluciju i iskoristiti sva naša dosadašnja iskustva“, rekao je Rent nakon potpisivanja ugovora.

Direktor kompanije "Uniplan medicintehnik" iz Austrije Karl Hajnc Kuberle istakao je da se ova kompanija 38 godina bavi isključivo medicinskom tehnikom i da je do sada izvela 180 projekata.

"Naš zadatak je validacija i pregled svih medicinskih uređaja, odnosno opreme za ovaj projekat, kao i da dobijemo najpovonjiju cijenu za  najbolju medicinsku tehniku potrebnu za KC Banjaluka“, rekao je Kuberle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije