Za saobraćajnicu od carinskog terminala do Halilovića 1.5 mil. KM

13.09.2019. 13:41 / Izvor: Akta.ba
Za saobraćajnicu od carinskog terminala do Halilovića 1.5 mil. KM

Za izgradnju saobraćajnice Ministarstvo saobraćaja izdvojilo je 800.000 KM, Općina 100.000 KM, a Direkcija 250.000 KM.

U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo danas je potpisan sporazum za sufinansiranje izgradnje servisne saobraćajnice od carinskog terminala u Halilovićima do firme Energoinvest dalekovodi d.d. čijom izgradnjom se riješava saobraćajni prustiup za privredne subjekte koji su izgradnjom 9. transverzale ostali odsjećeni od saobraćaja. Načelnik Općine Semir Efendić potpisao je sporazum sa Adnanom Štetom, ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo i Selmirom Kovačom, direktorom Direkcije za puteve KS-a.

„Potpisali smo sporazum za sufinansiranje servisne saobraćajnice obzirom da je izgradnjom 9. transverzale jedan broj privrednih subjekata ostao bez saobraćajnog pristupa. Da bi se ova cesta mogla izgraditi Općina je ranije riješila imovinsko - pravne odnose, za šta je izdvojila 600.000 KM. Zemljište je otkupljeno i izgrađena saobraćajnica na kojoj je postavljen tampon i preostalo je da se ona asfaltira, uradi odvodnja i rasvjeta tako da će taj prostor dobiti jedan novi izgled“, izjavio je načelnik Efendić, dodajući da će na današnjem sastanku sa ministrom Štetom i direktorom Kovačom razgovarati o dovršetku 9. transverzale, kako bi pronašli zajedničko rješenje za objekte privremenog karaktera koji se nalaze na trasi kružnog toka koji će se graditi u ulici Safeta Zajke u Boljakovom Potoku.

Također je dodao da postoje uslovi da se u ovoj godini završi izgradnja nadvožnjaka iznad željezničke pruge, nakon čega ostaje izgradnja kružnog toka u ulici Safeta Zajke, kako bi se 9. transverzala već u narednoj godini mogla pustiti u funkciju.

Za izgradnju saobraćajnice Ministarstvo saobraćaja izdvojilo je 800.000 KM, Općina 100.000 KM, a Direkcija 250.000 KM.

Ministar Šteta izrazio je spremnost za podršku dovršetka izgradnje 9. transverzale koja je jedna od starteških saobraćajnica u Kantonu Sarajevo i jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata Općine Novi Grad jer spaja dva dijela općine.

„Općina Novi Grad je lokalna zajednica koja ima najviše stanovnika u Kantonu Sarajevo, nadam se da ćemo se usaglasiti i oko svih drugih projekata koji će se realizirati na području ove općine i spremni su za realizaciju, a koje Ministarstvo ili Direkcija mogu podržati. Današnji sporazum je samo jedno otvaranje novog poglavlja sa ovom Općinom. Nadam se da ćemo u budućnosti imati dosta zajedničkih projekata, za dobrobit stanovnika koji žive ovdje“ kazao je ministar Šteta.

Projekat izgradnje 9. transverzale realizira se u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo, Ministarstva saobraćaja i Direkcije za puteve KS. Nosilac realizacije projekta je Direkcija za puteve KS, dok su Općina Novi Grad  i Ministarstvo saobraćaja sufinansijeri projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije