Puštena u pogon distributivna gasna mreža Igman - Hadžići u dužini 16 kilometara

13.09.2019. 13:50 / Izvor: Akta.ba
Puštena u pogon distributivna gasna mreža Igman - Hadžići u dužini 16 kilometara

Svečano realizovan projekt "Uvezivanje gasnog prstena pritiska 3(4) bar na dionici Igman - Hadžići".

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč, danas su pustili u pogon distributivnu gasnu mrežu Igman - Hadžići u dužini od oko 16 kilometara. Time je svečano realizovan projekt "Uvezivanje gasnog prstena pritiska 3(4) bar na dionici Igman - Hadžići".

Stavljanjem u pogon ove dionice gasovoda postiže se uvezanost gasnog prstena na geografskom području općina Ilidža, Trnovo i Hadžići, povećava se sigurnost snabdijevanja i uravnoteženje energetskog bilansa gasnog sistema razuđenih područja. Izgradnja pomenute dionice omogućila je snabdijevanje kupaca prirodnim gasom iz više pravaca i spriječila eventualni prekid snabdijevanja u slučaju oštećenja zbog nepostojanja alternativnog pravca snabdijevanja.

Vrijednost projekta iznosi 2,3 miliona KM, od čega je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS iz budžeta u ovoj godini izdvojilo 1,5 miliona KM, dok je 300.000 izdvojeno iz budžeta 2018. godine. Sarajevogas je iz vlastitih izvora izdvojilo 500.000 KM. Nadzor na realizaciji projekta vršio je Zavod za izgradnju KS.

 


"Želim se zahvaliti, prije svega, na radovima koji su izvedeni kako smo i obećali prije kraja ljeta. Realizacijom ovog projekta stvaraju se pretpostavke da region Hadžića dobije nesmetano snabdijevanje gasom, kao i priključenje novih korisnika, jer je strateško opredjeljenje ove vlade da imamo što veći broj korisnika gasa kao ekološki najprihvatljivijeg energenta", rekao je ministar Mandić.

Načelnik Ejubović naveo je kako se radi o nesvakidašnjem projektu, čime se stiču uslovi za još bolji razvoj turizma u ovom dijelu Kantona, kao i veće investicije.

"S obzirom na to da se napravio kružni tok u sanabdijevanju gasom, možemo reći da se od danas stiču uslovi za još bolji razvoj turizma na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, dok će šest industrijskih zona u Hadžićima imati stabilno snabdijevanje gasom. Sve to nam omogućava da u budućnosti možemo računati da investicije u sferi industrije, proizvodnje, turizma", rekao je načelnik Ejubović.

Direktorica Glamoč istakla je da današnje otvaranje ventila, omogućava širenje gasne mreže ne samo u centralnom dijelu općine Hadžići, nego i prema Pazariću i Tarčinu:

"Hvala Vladi KS koja je prepoznala ovaj projekat, kao i općinskom načelniku koji nam je omogućio da u rekordnom roku dobijemo građevinsku dozvolu. Projekat je započet 2018, a u drugoj fazi koja je krenula 20. maja ove godine, u roku od 110 dana izvršena je izgradnja gasovoda u dužini od 11 kilometara", rekla je direktorica Glamoč.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije