Nastavaka izgradnje saobraćajne infrastrukture u Vogošći

23.09.2019. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Nastavaka izgradnje saobraćajne infrastrukture u Vogošći

Za cestovnu infrastrukturu Općine Vogošća, Ministarstvo je ove godine izdvojilo oko 6 miliona KM.

U prisustvu ministra saobraćaja KS Adnana Štete, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač potpisali su danas Aneks Sporazuma za završetak radova na dionici od 1.285 metara u ulici Muje Šejte, za šta je Ministarstvo izdvojilo dodatnih 580.000 KM.

Radovi podrazumjevaju uklanjanje postojećeg asfalta, iskop rova za izgradnju kolektora oborinske kanalizacije, izradu potpornih AB zidova, zamjenu lošeg tamponskog materijala na kolovozu (planuma), izgradnju slivnika, kanala i propusta, ugradnju betonskih ivičnjaka i asfaltiranje u dva sloja.

Za cestovnu infrastrukturu Općine Vogošća, Ministarstvo je ove godine izdvojilo oko 6 miliona KM.

"U Vogošći imamo puno projekata na kojima radimo i na kojima planiramo raditi. Iz prošle i ove godine imamo osam cestovnih projekata na koje će biti utrošeno 3,7 miliona KM. Ministarstvo saobraćaja finansira kružni tok na Jošaničkoj petlji koji radi Federacija BiH, sa oko miliona KM, a u proteklih 15 dana smo dogovorili još projekata. To je ulica Muje Šejte, zatim izgradnja mosta i pristupne saobraćajnice od magistralnog puta M 18 prema Novoj industrijskoj zoni, za koji je odmah izdvojeno 350.000 KM, a do kraja godine će biti usmjereno još  400.000 KM.  To obuhvata i projektovanje javne garaže  na lokaciji pomoćnog stadiona sa 130.000 KM", rekao je ministar Šteta, dodavši da će radovi početi ove građevinske sezone, a realizacija biti završena najkasnije na proljeće iduće godine.

Kako je istakao ministar Šteta općina Vogošća zaslužuje da ima maksimalnu podršku u cestovnoj infrastrukturi te najavio  da će se do kraja godine intenzivno raditi na poboljšanju javnog prevoza, kroz regulaciju postojećih i uvođenje novih linija. On je u idućoj godini najavio revoluciju u javnom gradskom prijevozu.

Načelnik Smajić istakao je da je realizacija ovog projekta od posebnog značaja za stanovnike Ugorskog, ali da ima i širi značaj jer se tako stvara alternativni pravac od Vogošće prema Novom Gradu.

Uz gore spomenute aktivnosti  najavljene su i izmjene u režimu javnog gradskog saobraćaja,  tj. izmjena trase na liniji Sarajevo – Vogošća kao i uvođenje linije Vogošća – Dobrinja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije