Općina Vogošća ne želi migrante u kasarni u Semizovcu, već privrednu zonu

27.09.2019. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Općina Vogošća ne želi migrante u kasarni u Semizovcu, već privrednu zonu

Općina Vogošća danas se oglasila saopćenjem za javnost povodom najava da bi kasarna "Enver Šehović" u Semizovcu mogla biti korištena kao smještaj za migrante.

Općina Vogošća danas se oglasila saopćenjem za javnost povodom najava da bi kasarna "Enver Šehović" u Semizovcu mogla biti korištena kao smještaj za migrante, u kojem navodi kako je "takva namjera za ovu jedinicu lokalne samouprave apsolutno neprihvatljiva".

Povodom nedavnih napisa u medijima, koji su nagovještavali kako bi kasarna "Enver Šehović" u Semizovcu mogla biti korištena kao centar za smještaj migranata, Općina Vogošća želi jasno staviti do znanja da je za našu lokalnu zajednicu takva namjera apsolutno neprihvatljiva, navodi se u saopćenju.

Iz Općine ističu da ne žele osporiti potrebu da se migranti zbrinu na način dostojan čovjeka, te da su sigurni da u Bosni i Hercegovini ima i puno prihvatljivijih objekata, na lokacijama koje bi u neuporedivo manjoj mjeri poremetile život lokalne zajednice..

"Želimo naglasiti da je neprirodno, neprimjereno, pa i opasno da se centar takve vrste smjesti u neposrednoj blizini osnovne škole sa oko 350 učenika. Podsjećamo, u Semizovcu se, neposredno uz kasarnu nalazi Osnovna škola „Porodice efendije Ramić“. I ne samo to. Kasarna se u Semizovcu nalazi u strogom centru ovog naselja, centru prema kojem gravitiraju stanovnici tri mjesne zajednice, Semizovac, Svrake i Gora. Preko puta i u neposrednoj blizini kasarne nalazi se četiri autobuska stajališta koje koriste građani, a ponajčešće srednjoškolci i studenti", navodi se u saopćenju.

Istovremeno, iz Općine Vogošća podsjećaju kako je u njihovim strateškim dokumentima zacrtano - da pokretač daljeg razvoja Općine treba biti pretvaranje kasarne u privrednu zonu..., te da Vogošći živi oko 5.000 nezaposlenih osoba...

"Zato je kasarna "Enver Šehović" naša razvojna šansa. Onog momenta kada je proglašena neperspektivnom vojnom imovinom i kada je data Općini Vogošća na korištenje mi smo krenuli sa aktivnostima u dva pravca. Jedan je bio argumentiranje potrebe kod nadležnih institucija da se ovaj objekat dodijeli Općini Vogošća na raspolaganje kako bi taj prostor mogli pretvoriti u Privrednu zonu dodjeljujući lokacije unutar tog prostora potencijalnim investitorima. A mnogi od njih su već izrazili svoj interes za otvaranjem pogona unutar tu planirane privredne zone", navodi se...

"Ukoliko bi se sada izvršila prenamjena ovog prostora to bi dugoročno usporilo razvoj Vogošće. Svi pozitivni trendovi i postignuća koja su nas stavila na osmo mjesto po razvoju u Federaciji Bosne i Hercegovine (prema zvaničnim podacima Zavoda za programiranje razvoja FBiH) tako bi bili zaustavljeni i budućnost Vogošće bi bila neizvjesna", navode iz Općine Vogošća..

"Građanima Vogošće možemo poručiti kako smo jedinstveni u namjeri da se svim dozvoljenim sredstvima suprotstavimo eventualnim namjerama da nam se oduzme ovaj potencijal i od njega napravi žarište nekih eventualnim budućih problema. I da u tim nastojanjima nećemo žaliti ni truda ni znanja", navodi se, između ostalog, u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije