Arheološki park sa srednjovjekovnim stećcima u blizini zgrade Općine Novi Grad

05.10.2019. 09:02 / Izvor: Akta.ba

Radovi na uređenju parka počeli su prije nekoliko dana, gdje radnici firme Sela izvode zemljane radove, nakon čega će uslijediti građevinski radovi, a potom i hortikluturno uređenje.

Općina Novi Grad Sarajevo započela je uređenje arheološkog parka u kojem se nalaze dva srednjovjekovna stećka u blizini zgrade Općine, u ulici Bajrama Zenunija.

Dva srednjovjekovna nadgrobna spomenika stećka, u novembru prošle godine izmještena su iz trolejbuskog terminala KJKP “Gras” u park ispred zgrade Općine Novi Grad nakon čega je urađena njihova zaštita i konzervacija. Ta aktivnost realizirana je u saradnji sa JU “Muzej Sarajeva”, a uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo.

Radovi na uređenju parka počeli su prije nekoliko dana, gdje radnici firme „Sela“ izvode zemljane radove, nakon čega će uslijediti građevinski radovi, a potom i hortikluturno uređenje.

Park će biti obogaćen moderno dizajniranim klupama i pješačkom stazom, a bit će postavljene i korpe za otpatke, te informativni pano, kako bi se građani mogli informisati o ovom kulturno - historijskom nasljeđu, a cijeli prostor će biti osvijetljen i ograđen.

Projekat se realizira radi promocije kulturno - historijskog nasljeđa i zaštite stećaka od dalje devastacije, te upoznavanja šire javnosti o postojanju srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na području općine Novi Grad Sarajevo.

Nekropola datira iz srednjeg vijeka, a 1991. godine prilikom vršenja arheološkog istraživanja na lokalitetu Kaknja pronađeno je šest grobnih mjesta. Nalazi su tada izmješeteni u Zemaljski muzej BiH, a dva preostala stećka su prenesena na takozvanu lokaciju „Kakanj - Švrakino Selo“, tj. trolejbuski terminal u blizini zgrade Općine.

Izgradnjom ovog arheološkog parka građani Sarajeva, ali i gosti imat će priliku saznati više informacija o nadgrobnim spomenicima, ali i sjesti i odmoriti se u lijepo uređenom prostoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije