Izgradnja Bloka 7 zvanično počinje u petak (Video)

29.10.2019. 13:15 / Izvor: RTV Slon
Izgradnja Bloka 7 zvanično počinje u petak (Video)

Izgradnja Bloka 7 zvanično počinje u petak kada na teren ulaze izvođači radova.

Izgradnja Bloka 7 zvanično počinje u petak kada na teren ulaze izvođači radova. Od tog dana počinju da teku rokovi za relaizaciju najvećeg postratnog projekta u BiH vrijedog milijardu i 800 miliona KM.

Blok 7 zajedno sa pratećim objektima zauzimat će površinu od 273 hektara i u narednih pet godina bit će najveći ekonomski pokretač ne samo za TK nego i cijelu državu jer će veliki dio poslova na izgradnji biti povjeren domačim firmama.

Pripremni radovi vrijedni 19 miliona KM povjeren su domaćim kompanijama.

"Ovaj dio pripremnih radova i ovaj ugovor koji je vrijedan gotovo 19 miliona KM rade u potpunosti domaće kompanije. Jedan dio IPC ugovora koji smo potpisali sa kineskim partnerom je kroz zajednički dogovor reduciran u iznosu od 63 miliona eura i taj kompletan iznos će biti ponuđen domaćoj privredi i domaćoj radnoj snazi da ga iznese i to su poslovi sa kojima naša operativa ima dovoljno iskustva i ne sumnjamo da će to dobro uraditi, a i pored toga sa kineskim partnerima imamo dogovor da onaj dio posla za koji su domaće firme referentne, obučene i imaju iskustva da rade, a to je nekih 20 posto ukupne vrijednosti ugovora isto tako bude prepušten domaćoj privredi", naglasio je Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u Elektroprivredi BiH, prenosi RTV Slon.

Ukupna vrijednost projekta iznosi milijardu i osam stotina miliona KM, a čak polovina od ovog iznosa mogla bi ostati u našoj zemlji. Na kineskoj strani bi ostala proizvodnja visokosofisticirane opreme koja će se proizvoditi u evropskih tvornicama i biti dopremana na gradilište.

"Treća stvar koja je bitna za blok 7 je da smo mi dobili zapadnu opremu sa jeftinim kineskim kreditom. Znači kotao, turbina, generator, automatika sve je to General Electric i oni isporučuju, a ostatak je iz Kine i BiH. Takav je ugovor, 50 % je strano, 50% domaće. Uz jeftini kredit dobili smo zapadnu opremu i na taj način se i dokazala fizibilnost projekta, jer na kraju dođete na to da li je isplativ i može li sam da se isplati", rekao je Jusuf Merić rukovodilac Sektora za pripremu izgradnje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije