Investicije / PROJEKTI

Modernizacija puta Moštre-Visoko i izgradnja mosta u Kraljevoj Sutjesci

25.12.2019. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Modernizacija puta Moštre-Visoko i izgradnja mosta u Kraljevoj Sutjesci

Ovo je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica na području Grada Visoko.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak i direktor Kantonalne direkcije za ceste Rasim Kovač potpisali su danas s direktorom firme "Trgošped" Kakanj Ahmedom Zaimovićem dva ugovora ukupne vrijednosti 1.579.475,39 KM. 

Ugovor vrijedan 1.129.479,13 KM, sa PDV-om odnosi se na sanaciju i modernizaciju dijela ceste na dionici Moštre-Visoko na regionalnoj cesti R445 Kakanj-Visoko. Projektom je predviđena sanacija te dionice ceste u dužini oko 1.300 metara, a podrazumijeva modernizaciju u skladu s najvišim standardima.

"Ovo je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica na području Grada Visoko. Zbog toga smo se opredijelili da izgradimo novu saobraćajnicu sa potpuno novim slojem asfalta, a ne da krpimo rupe", kazao je premijer ZDK-a Mirza Ganić.

Također, potpisan je Okvirni sporazum o uslovima i načinu izvođenja radova izgradnje mosta preko rijeke Trstionice na regionalnoj cesti R466 dionica Ćatići-Kraljeva Sutjeska, u općini Kakanj. Vrijednost okvirnog sporazuma je 449.996,26 KM, sa PDV-om.

"Izgradnja ovog mosta dužine 20 metara je specifična i građevinski veoma zahtjevna, jer je potrebno da se most arhitektonski uklopi u kompleks historijskih građevina koje se nalaze u neposrednoj blizini, a to su Franjevački samostan i džamija Sultana Mehmeda Fatiha iz XV vijeka", rekao je ministar Isak, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije