Emir Granov za Akta.ba: Gradnja kompleksa na Crnom vrhu počinje krajem proljeća

07.01.2020. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Emir Granov za Akta.ba: Gradnja kompleksa na Crnom vrhu počinje krajem proljeća
OTVORI GALERIJU

Projekat izgradnje rezidencijalno-poslovnog kompleksa na lokalitetu Crni vrh u Sarajevu se nalazi u finalnoj fazi.

Projekat izgradnje rezidencijalno-poslovnog kompleksa na lokalitetu Crni vrh u Sarajevu se nalazi u finalnoj fazi i do kraja proljeća očekujemo raspisivanje tendera, potvrdio je za portal Akta.ba Emir Granov, direktor firme “Crni Vrh d.o.o. i investitor ovog projekta.

"Nakon završetka izvedbenog projekta i definisanja materijalizacije tj. predmjera radova će uslijediti raspisivanje tendera te na osnovu prihvatljivih ponuda, znat ćemo ukupnu vrijednost investicije", kazao je on.

Inače, osnivači ove firme su firma Top One d.o.o. Sarajevo, Meliha Hadžić i Emir Granov, koji je ujedno i direktor. Osnivači firme Top One su Ahmed Baluch, Rashid Murad Taher Albalooshi i Badar Rashid Murad Albalooshi.

Podsjećanja radi, gradnja kompleksa na ovom uzvišenju, koje se decenijama u planskim dokumentima zove "gradski park", najavljena je prošle godine. Kako bi se omogućila realizacija ovog projekta, Općina Centar prije oko godinu dana pristupila izradi izmjena i dopuna regulacionog plana Gradski park “Crni Vrh”. Prema odobrenim izmjenama koje je odobrila Općina Centar, omogućena je gradnja objekata maksimalne visine do devet spratova. 

GRADNJA NA ZAPUŠTENOJ I NEDOVRŠENOJ ZGRADI

Govoreći o tome šta će se tačno graditi na ovom području, Emir Granov, kao odgovorno lice firme Crni vrh, u razgovoru za portal Akta.ba ističe da se radi o lokaciji koja je preko 30 godina nepravedno stajala zapuštena i na kojoj je prije rata započeta izgradnja poslovne zgrade koja nikada nije dovršena.

"Planirana je izgradnja rezidencijalno poslovnog kompleksa koja će uključivati dvije suterenske etaže u kojem će pored garažnih mjesta za stanare biti smještene i poslovne jedinice svojim sadržajem namijenjene za bolji kvalitet življenja u ovom kompleksu a što uključuje market, apoteku, frizersko kozmetičke usluge, vrtić, polikliniku, restoran, fitnes i spa centar i druge sadržaje namijenjene stanarima", ističe Granov.

Dodaje da će pristup dijelu ovih sadržaja imati i šira lokalna zajednica. Iznad suterenskih etaža, planirana je izgradnja pet stambenih objekata u kojem će biti stambene jedinice čistih i prostranih vizura, raznih kvadratura. Planirani koncept rezidencijalno poslovnog kompleksa se ogleda po principu najmodernijih svjetskih projekata koji su u svijetu prepoznati kao sinonim za urbano življenje. 

Projekat je koncipiran da se gradi po najsavremenijim normama uz korištenje najkvalitetnijih materijala gdje se svaki detalj studiozno analizira te će s tim u vezi, u izgradnji biti korišteni materijali koji će podići normu kvalitete izgradnje na našim prostorima. 

"Kvaliteta stanovanja nam je primarni cilj u ovom projektu i ogleda se u planiranom 24 časovnom osiguranju objekta, toplim vezama između suterenskih etaža i stambenih objekata, zelenoj površini koja će biti između zgrada, parkovima za djecu, grijanjem i hlađenjem u objektu putem sistema toplotnih pumpi (iz obnovljivih izvora energije), te već gore navedenim pratećim sadržajem u suterenskim etažama", ističe on.

 

 

Komentarišući saradnju s općinskom administracijom, odnosno podršku samom projektu, kaže da je bilo puno izazova s obzirom na sve zakonske regulative, ali da je bila vrlo uspješna nadajući se da će ista nastaviti i u narednim fazama ovog projekta.

UTICAJ GRADNJE NA OKRUŽENJE

S obzirom da su ovi investitori već prepoznati kao uspješni realizatori na rezidencijalnom projektu Bolgrano kao i na hotelsko-ugostiteljskim projektima kroz projekat Sunnyland i novoizgrađeni hotel Monti, vlasnistvo O3 na Igmanu, poseban izazov na ovom projektu vide samo u očuvanju povjerenja klijenata kroz visoku kvalitetu gradnje, tj realizacije.

"S obzirom da bismo kompletan građevinski poduhvat voljeli realizovati kroz angažman lokalnih izvođača radova, projektantskih biroa i supervizora, izazov vidimo u činjenici velikog odliva radne snage u tim branšama koje bi nas eventualno mogle natjerati za angažman stranih izvođača radova i raspisivanje internacionalnog tendera. Izazov na ovom projektu će biti i pomiriti zadati cilj kvalitete stanovanja za buduće vlasnike stambenih jedinica sa tržišno prihvatljivom prodajnom cijenom i organizacija dugoročne kvalitete održavanja ovog kompleksa na zadovoljstvo krajnjih korisnika", poručuje naš sagovornik.

Inače, implementacija projekta Crni vrh je izazvala veliku pažnju struke zbog uništavanja zelene površine u ovom naselju. Na pitanje ima li razloga za strah i negodovanje, Granov smatra da nema jer je lokacija na kojoj je planirana gradnja naselja i ranije bila građevinska parcela sa zgradom u izgradnji koja na žalost nikada nije završena i danas je devastirana.

"Već dugi niz godina lokacija je nemarom prethodnih vlasnika zapuštena i služila je kao leglo pasa lutalica, narkomana a pojedinim neodgovorim građanima je služila kao deponija smeća. Odgovorno tvrdimo da ni u kojem slučaju ne uzurpiramo niti uništavamo bilo kakvu javnu zelenu površinu. Naprotiv, u našem projektu je detaljno planiran koncept hortirikulture čime ćemo to zapušteno područje oplemeniti novim rastinjem", naglašava on, dodajući da su možda jedina investicijska firma koja je detaljno analizirala i angažovala stručna lica koja su izradila elaborat uticaja gradnje projekta na okruženje.

"Tako smo u skladu sa zaključcima elaborata i napravili, tj isprojektovali cjelokupni kompleks u skladu sa najstrožijim evropskim i svjetskim eko normama za zaštitu okoliša", zaključuje Granov.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije