Razgovori o toplifikaciji urbanih područja Tešnja

14.02.2013. 16:01 / Izvor: eKapija.ba
Razgovori o toplifikaciji urbanih područja Tešnja

Delegacija predstavnikafirm RWE (Njemačka), SIEMENS (Hrvatska i BiH) i Đuro Đaković (Hrvatska) iz područja termo-energetike, predvođena predstavnikom EUROAD Agencije, posjetila je jučer općinu Tešanj.

Delegacija predstavnikafirm RWE (Njemačka), SIEMENS (Hrvatska i BiH) i Đuro Đaković (Hrvatska) iz područja termo-energetike, predvođena predstavnikom EUROAD Agencije, posjetila je jučer općinu Tešanj kako bi predstavili projekt toplifikacije urganih područja Tešnja.

Goste je primio i sa njima razgovarao općinski načelnik sa saradnicima. Prema riječima Ismara Alagića, savjetnika Općinskog načelnika za pristup EU-fondovima, predloženi koncept predstavlja primjer ESCO kompanije, sa BHS tehnološkim rješenjem koje bi kao energent koristilo ugljenu prašinu, a kao obuhvat centralnog daljinskog sistema grijanja tretiralo tri urbana područja općine: Tešanj, Jelah i Tešanjku.

Kako je zaključeno tokom sastanka, Općina Tešanj u saradnji sa JP Toplana u narednom periodu bi trebala pripremiti tehno-ekonomsku studiju koja bi dala odgovor na sva otvorena pitanja "kojim putem ići" u daljim aktivnostima. Predstavnici navedene tri firme koje su posjetile općinu Tešanj su obećale pomoć na završetku navedenog dokumenta. U narednom periodu bi se razgovaralo i o definisanju svih detalja u vezi modaliteta javno-privatnog partnerstva kao načina realizacije predmetnog projekta.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije