Uskoro počinje rekonstrukcija zgrade DTV "Partizan" u Kreki

22.01.2020. 12:04 / Izvor: Fena
Uskoro počinje rekonstrukcija zgrade DTV 'Partizan' u Kreki

U Gradskoj upravi Tuzla obavljena je procedura javne aukcije vezane za izbor izvođača radova na rekonstrukciji objekta DTV "Partizan" u Kreki.

U Gradskoj upravi Tuzla obavljena je procedura javne aukcije vezane za izbor izvođača radova na rekonstrukciji objekta DTV "Partizan“ u Kreki, a najbolja ponuda bila je firmi "Rasimgradnja" doo Gradačca i "Nea gradnje" doo Lukavac, saznaje Fena.

Radi se o izgradnji nove zgrade prije dvije godine srušenog objekta Društva za tjelesno vaspitanje, koje datira još iz vremena Austro-ugarske monarhije.

Objekat je bio u funkciji sve do 1995. godine, kada je izuzet za potrebe humanitarnih organizacija i izbjegličkih opština, nakon čega je potpuno devastiran. Udruženje građana "Kreka“ godinama je tražilo da se zgrada vrati prvobitnoj namjeni, u čemu su uspjeli tako što je plan obnove zgrade podržalo Gradsko vijeće Tuzla.

"Definitivno je dovršen izbor ponuđača, tako da građevinski radovi mogu početi odmah, u stvari, nakon potpisivanja odgovarajućih ugovora s Gradskom upravom Tuzla, u naredne dvije sedmice", izjavio je za Fenu predsjednik Udruženja građana "Kreka“ Derviš Čičko.

Za ove namjene u proračunu Grada Tuzla osigurana su sredstva od oko 450.000 maraka, a u uređenje okoliša uključila se i Vlada Kantona Sarajevo, koja je za te namjene osigurala sredstva od oko 80.000 maraka, želeći podržati projekt u sredini koja je karakteristična po skladnom životu mještana svih vjera i nacija.   

"Sam građevinski objekt 'Partizana' u Kreki je dosta jednostavne izvedbe, tako da ga je moguće u slučaju povoljnjih meteo-uslova završiti za tri do četiri mjeseca. U tom smislu, UG 'Kreka' će u najskorijem roku i u dogovoru sa Gradskom upravom Tuzla organizirati svečano polaganje kamena temeljca", najavio je Čičko.

Objekt DTV "Partizan“ u naselju Kreka izgrađen je 1894. godine, bio je utočište članova Gombolaškog, a kasnije Sokolskog društva. Poslije Drugog svjetskog rata objekt je služio kao dom Društva za tjelesno vaspitanje i iznjedrio je brojne uspješne sportaše najvišeg ranga u bivšoj državi.

U rekonstruiranom objektu, čija se izgradnja očekuje najkasnije krajem ljeta, zadržat će se isti horizontalni i vertikalni gabariti kao kod prethodnog objekta, prizemne spratnosti sa dvije osnovne funkcionalne cjeline, ambulantom i prostorijama Mjesne zajednice i UG “Kreka”, te s multifunkcionalnom salom za održavanje sastanaka i drugih društvenih i kulturnih sadržaja, ukupne površine oko 330 kvadratnih metara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije