Sarajevski krematorij u II fazi izgradnje: Zakonske izmjene još nisu izvršene

31.01.2020. 10:14 / Izvor: Akta.ba

Ovaj kompleks nalazit će se na dijelu zemlje koja se nalazi iza leđa kapela na gradskom groblju Vlakovo.

Sarajevski krematorij ušao je u završnu, drugu fazu izgradnje. Ova faza podrazumjeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog.

"U okviru ove faze bit će izgrađena prostorija za porodice, recepcija, ljekarska soba, različiti prijemni saloni, klesarska i vrtlarska radionica i sve ostalo što savremeno groblje treba da ima. Ovaj projekat je od posebne važnosti, osobito zbog toga što je interes za ovu vrstu sahranjivanja u porastu, i što građanima osigurava mogućnost kremiranja po mnogo povoljnijim uvjetima nego što su sada", kazao je za Akta.ba, Goran Cerić generalni direktor KJKP Pokop.

Radove na izgradnji druge faze izvodi firma Prograd d.o.o. Žepče a njihova vrijednost je 499.943,78,00 KM bez uračunatog PDV-a. Rok izvođenja radova do 90 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

Cerić je kazao da je uprkos svim problemima sa kojima su se susretali prilikom realizacije projektnih aktivnosti, kako administrativnim tako i onim tehničke prirode, njegova izgradnja nastavljena.

"Ova višemilionska investicija, kao što je već poznato gradi se kroz dvije faze. U prvoj fazi bila je planirana izgradnja prostora, koji je već velikim dijelom ugledao svjetlost dana, te ugradnja peći, a njen završetak privodi se kraju. Izgradnja se nastavlja koliko vremenski uvjeti to dozvoljavaju s sve kako bi građanima što prije mogli pružiti i ovu važnu uslugu", kazao je Cerić.

Rekao je da je prije svega važna i činjenica da će krematorij rješiti zbrinjavanje humanog patološkog otpada, te svoj interes za ovakvim zbrinjavanjem mogu pronaći različite institucije širom zemlje.

Podsjećamo, ovaj kompleks nalazit će se na dijelu zemlje koja se nalazi iza leđa kapela na gradskom groblju Vlakovo. Cijeli projekt izgradnje krematorija koštat će od 2,5 do 2,8 miliona KM.

Još uvijek je nejasnoća, s obzirom da nivou FBiH ni Kantonu Sarajevo, Zakonom o komunalnim djelatnostima još uvijek nije definirana pogrebna djelatnost "kremiranje”, na koji će se način ovaj projekt sprovesti do kraja. O ovim problemima naš portal je ranije pisao.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Vlade KS u odlasku Srđan Mandić, kazao nam je kako ni ovaj put u nacrtu Budžeta za 2020. godinu, koji još nije usvojen, nije planirano dalje ulaganje u krematorij.

"Budžet za 2020. još nije usvojen. U nacrtu nije planirano dalje ulaganje u krematorij, upravo radi zakonske regulative, ali i drugih, značajnijih projekata koji imaju veći prioritet. Da li će nova skupštinska većina projekat uvrstiti u novi budžet, ostaje da se vidi", kazao je Mandić.

Na zahtjev srodnika ili drugog zainteresiranog lica, do sada se kremiranje vršilo u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, na način da KJKP Pokop organizira prijevoz umrle osobe u Zagreb ili Novi Sad, nakon čega vraća urnu u BiH. Kako su kazali izgradnjom krematorija, troškovi se smanjuju, samim tim što je međunarodni transport veoma skup.

Cerić je kazao kako se nada da će sa uslugama kremiranja krenuti već koncem ove godine.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije