Javna rasprava o gradnji mini centrale na rijeci Fojnica

18.02.2013. 15:51 / Izvor: eKapija.ba
Javna rasprava o gradnji mini centrale na rijeci Fojnica

Dvije tvrtke s područja općine Kiseljak ''Elektrana BGI'' i ''Sistem Frigo'' , pokazale su interes za gradnjom mini centrale na lokalitetu Bijele vode, oko 350 metara udaljenom od središta Kiseljaka.

U organizaciji Službe za gospodrastvo općine Kiseljak, na inicijativu investitora, u gradskoj vijećnici u Kiseljaku, 15. veljače održana je prva u nizu javnih rasprava o gradnji mini hidrocentrale na rijeci Fojnica u općini Kiseljak.

Dvije tvrtke s područja općine Kiseljak ''Elektrana BGI''  i  ''Sistem Frigo'' , pokazale su interes za gradnjom mini centrale na lokalitetu Bijele vode, oko 350 metara udaljenom od središta Kiseljaka.

Investitori najprije žele dobiti suglasnost mještana, a potom aplicirati na javnom natječaju za dodjelu koncesije, za čije je izdavanje, zbog jačine centrala, mjerodavno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša SBŽ, Vlada Srednjobosanske županije.

Mještani traže da se područje na kojem imaju kuće zaštiti od plavljenja, ako bi se evntualno gradilo, investitor bi uložio pet milijuna maraka, i tim bi se novcem područje oko centrale zaštitilo od plavljenja, jer projekat podrazumjeva i podizanje brane, te saniranje eventualne štete koje bi realiziranje ovakvog jednog projekta moglo izazvati, objasnio je projektant.

Na raspravi je odlučeno kako će vijećnici OV Kiseljak sami izaći na teren, porazgovarati sa mještanima i vlasnicima zemljišta uz rijeku, te nakon toga se izjasniti postoji li suglasnost o pokretanju procedure izdavanja koncesije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije