Novi život Starog grada u Bosanskoj Krupi

19.02.2013. 14:27 / Izvor: eKapija.ba
Novi život Starog grada u Bosanskoj Krupi

Projekt restauracije i adaptacije Starog grada u Bosanskoj Krupi kojeg je Zavod za zaštitu spomenika FBiH proglasio nacionalnim spomenikom, na čekanju je već tri godine. No, trenutno je težnja da se završe prioritetne stvari, da se urade hitne intervencije, na prvom mjestu, radi sigurnosti ljudi.

U Kabinetu načelnika Armina Halitovića boravio je direktor Zavoda za kulturno naslijeđe Bihać Amir Kadić, gdje je sa saradnicima razgovarano o adaptaciji Starog grada. Projekt restauracije i adaptacije Starog grada u Bosanskoj Krupi kojeg je Zavod za zaštitu spomenika FBiH proglasio nacionalnim spomenikom, na čekanju je već tri godine. No, trenutno je težnja da se završe prioritetne stvari, da se urade hitne intervencije, na prvom mjestu, radi sigurnosti ljudi.

„Naši razgovori traju već četiri-pet godina, međutim znate kakva je situacija u posljednje vrijeme, ne samo kod nas nego i šire. Mi velike napore ulažemo u ishodovanje finansijskih sredstava za obnovu i revitalizaciju svih dobara, nacionalnih spomenika, ne samo vaše općine nego i cijelog kantona. Glavni problem je nesusretljivost viših nivoa vlasti, kao i finansijska situacija vaše Općine, našeg Zavoda i USK. Danas smo uspjeli ostvariti sufinansiranje Federalnog ministarstva kulture i sporta u visini od oko 25 hiljada KM. Zavod uveliko radi na obezbjeđenju svih potrebnih dozvola za sanaciju i rekonstrukciju i nadam se da će ove godine rezultati biti malo veći u odnosu na dosadašnje“, naglašava Amir Kadić, direktor Zavoda za kulturno naslijeđe Bihać.

Danas je s načelnikom napravljen projektni zadatak i metodologija kretanja u narednom periodu. Načelnik ističe da postoje još neki javni pozivi gdje se mogu ostvariti veća finansijska sredstva.

„Polako krećemo s realizacijom onoga što smo zamislili. O svemu smo razgovarali s predstavnicima Zavoda iz Bihaća koji nam sada pružaju podršku u svakom smislu. Našim i njihovim sredstvima radit ćemo na uređenju u narednom periodu kako bismo na Stari grad ove godine mogli dovesti građane, goste, kako bismo mogli upriličiti predstavu, koncert, jednostavno, učiniti ga krajnje funkcionalnim, ne dozvoliti da se od njega pravi sve veće smetljište“, kaže načelnik Armin Halitović.

Lokalna akciona grupa „Una-sana“, u saradnji sa stručnim kadrom općine, izradila je projekt čije su osnovne postavke u uređenju pristupnog puta prema srednjem platou tvrđave, uz generalno čišćenje Starog grada od rastinja, osvjetljavanje i postavljanje informativnih tabli i parkovskog mobilijara. Ovaj projekt prihvatili su u Zavodu za kulturno nalijeđe. Istovremeno, Općina Bosanska Krupa je raspisala javni poziv za zainteresirane za postavljanje drvene ljetnje bašte na Strarom gradu koja bi posjetiocima upotpunila doživljaj sa ovog vrijednog, duhovnog, kulturnog i historijskog bogatstva grada, regije i cijele države BiH.

Na današnjem sastanku postignut je načelan dogovor o narednim koracima. Tako će već naredne sedmice stručnjaci Zavoda iz Bihaća na starogradskoj tvrđavi poslije stručnog pregleda odabrati radove koje će pokriti sredstvima namijenjenim za novi život Starog grada, a lokalna zajednica sa partnerom LAG „Una – Sana“, uz vlastito budžetsko učešće, napravit će program dinamike radova kako bi sa prvim danima aprila počelo uređenje. Ukupna sredstva neophodna za uređenje u ovoj fazi sada su procjenjena na nešto više od stotinu hiljada maraka, mada, kako je rečeno, kada su u pitanju ovakvi radovi, pravi utrošak sredstava će se znati tek po završetku radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije