Pravobranilaštvo Novog Grada traži poništenje rješenja za zgradu u Gandijevoj

08.06.2020. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Pravobranilaštvo Novog Grada traži poništenje rješenja za zgradu u Gandijevoj

Pravobranilaštvo Općine Novi Grad Sarajevo podnijelo je zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS za vanredno ukidanje rješenja.

Pravobranilaštvo Općine Novi Grad Sarajevo podnijelo je zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS za vanredno ukidanje rješenja kojim je dozvoljena izgradnja stambeno - poslovnog objekta, u ulici Gandijeva, u naselju Dobrinja 4.

S obzirom na to da je je uvidom u zemljišne knjige utvrđeno da je zemljište na kojem je formirano gradilište, vlasništvo Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, očigledno je da su povrijeđena vlasnička prava Zavoda za izgradnju KS.

Također je nejasno kako je investitor dobio građevinsku dozvolu, kada na dijelu parcele već postoje izgrađeni objekti kao što su parking i atomsko sklonište.

Prema podacima Službe za urbanizam Općine Novi Grad objekat za čiju je izgradnju Općina Istočna Ilidža izdala odobrenje, izašao je izvan okvira postojećeg Regulacionog plana RS-a "Veljine".

"Postupajući po zahtjevu građana Pravobranilaštvo Općine Novi Grad, a obzirom da se radi o povredi prava gradskog građevinskog zemljišta, podnijelo je zahtjev Vladi RS, odnosno Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, kao drugostepenom organu, da se izvrši nadzor nad donesenim prvostepenim rješenjem, kako bi se u ovom postupku utvrdile sve činjenice", ističu u Pravobranilaštvu. U zahtjevu je, između ostalog, navedeno da se provjere sve iznesene činjenice, te da taj organ, shodno svojim nadležnostima poništi izdato rješenje za gradnju. Sada se očekuje postupanje drugostepenog organa da djeluje u skladu sa zakonskim propisima.

"Parking i sklonište su pripadajući objekti zgrade sa kojom su zajedno dobili upotrebnu dozvolu prilikom izgradnje naselja. Susjedna općina je prekrojila regulacioni plan bez upoznavanja stanara zgrade na cijem skloništu i parkingu žele izgraditi objekat. Iskoristit ćemo sve pravne i zakonske mogućnosti da ovaj pokušaj uzurpiranja objekata zaustavimo. Iako se iz susjedne općine taj potez pokušava opravdati teritorijalnom nadležnošću, radi se ipak o objektima a ne o slobodnom zemljištu, a objekti su pripadajuća infrastruktura stambenog objekta koji egzistira više od 30 godina, i pripadaju prije svega stanarima zgrade u ulici Gandijeva", poručio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić

Također je o navedenim činjenicama upoznat i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnik zemljišta na kojem se planira gradnja stambeno - poslovnog objekta, te se očekuje postupanje i ovog organa u vezi sa ovim slučajem.      

Podsjećamo, građani ulice Gandijeva od 31. maja negoduju zbog nezakonite i nelegalne gradnje na parkingu kojeg godinama koriste za parkiranje svojih automobila. Iako su odbili svoja vozila skloniti sa parkinga, nepoznati investitor je ogradio parking, a danas je počelo i uklanjanje automobila sa parkinga, uz asistenciju Policije RS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije