Radovi na hotelu Bigeste počinju u svibnju?

05.03.2013. 11:05 / Izvor: Dnevni list
Radovi na hotelu Bigeste počinju u svibnju?

Ljubuška tvrtka Unitrade d.o.o. koja je postala vlasnikom ljubuškog hotela Bigeste, svakodnevno radi na obnovi i adaptaciji istoga. Iako građevinski radovi još nisu počeli, određeni radovi koji se tiču papirologije su završeni.

Ljubuška tvrtka Unitrade d.o.o. koja je posredstvom agencije za privatizaciju Zapadnohercegovačke županije postala vlasnikom ljubuškog hotela Bigeste, svakodnevno radi na obnovi i adaptaciji istoga. Iako građevinski radovi još nisu počeli, određeni radovi koji se tiču papirologije su završeni, a to dokazuje i činjenica da je Unitrade ispunio obvezu ulaganja prema Županijskoj agenciji za privatizaciju.

Ispunjene su obveze u smislu kupovne cijene poduzeća te ulaganja u izmirenje obveza poduzeća u iznosu većem od 1,300.000 maraka. Iznos radova koji će Unitrade uložiti u dogradnju i adaptaciju hotela procjenjuje se na više od 8,000.000 maraka. Marinko Planinić, direktor Unitradea d.o.o., objasnio je kako obnova i preuređenje hotela Bigeste nisu započeli iz razloga što je postojeći hotel dijelom devastiran i nepraktičan u smislu korištenja za današnje moderno doba. Sukladno tome, raspisan je natječaj za idejno rješenje hotela, koje bi imalo reprezentativan karakter i osuvremenilo bi sami prostor hotela.

"Budući da je prostor sadašnjeg hotela bez parkirališta, morali smo razmišljati gdje osigurati parkirališna mjesta za posjetitelje hotela. Stručnom timu za izradu dokumentacije postavljen je zadatak da se izradi prostor za parkiranje. Lokacija na kojoj je smješten hotel nema mjesta za izradu parkirališta, postoji mogućnost samo pod zemljom, odnosno izradom podzemne garaže. Geomehanički elaborat tla je naručen i izveden te je u njemu utvrđeno daje tlo na kojem se objekt treba graditi u sloju od laporovitih glina, što iziskuje problem prilikom iskopa i stabilizacije postojećih temelja hotela", objasnio je Planinić, dodajući kako je traženo stručno rješenje da bi se u konstruktivnom smislu mogao izvesti objekt.

Sve navedeno nosi i svoje vrijeme, tako da je izrada projektne dokumentacije umjesto šest, trajala više od 14 mjeseci, te pregled dokumentacije i revizije još dva mjeseca. Tako se projektno rješenje koje zadovoljava kvalitetom hotel s četiri zvjezdice izvelo u razdoblju kad nije moguće započeti radove, a to je bio kraj jeseni prošle godine. Radovi na obnovi hotela će početi u skladu s preporukom struke, vjerojatno početkom svibnja ove godine, jer i sam izbor izvođača radova će trajati minimalno dva mjeseca.

"Realno za očekivati je da će se gradnja hotela s namještanjem protegnuti ha godinu dana jer sve vrste radova koji se planiraju izvesti iziskuju svoje vrijeme", zaključio je Planinić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije