Zvučna signalizacija i taktilne staze za slijepe osobe na Skenderiji

19.06.2020. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Zvučna signalizacija i taktilne staze za slijepe osobe na Skenderiji

Cilj je omogućiti veću mobilnost, kao i uvjete za sigurno kretanje ovoj populaciji.

U toku je izvođenje radova na uspostavljanju sistema zvučne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe sa taktilnim površinama na području užeg lokaliteta Skenderije. Radovi se izvode u okviru projekta koje je pokrenulo Ministarstvo saobraćaja KS, na inicijativu Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS.

Kako je najavio resorni ministar Adi Kalem, radovi će biti završeni do kraja septembra ove godine. Cilj je omogućiti veću mobilnost, kao i uvjete za sigurno kretanje ovoj populaciji.

"S obzirom na to da je trenutni stepen sigurnosti slijepih i slabovidnih osoba u saobraćaju na području Kantona Sarajevo neadekvatan, kao i činjenicu da postoji opravdana potreba za unapređenje sigurnosti ove populacije, Ministarstvo saobraćaja je planiralo sredstva za projektovanje i izvođenje radova", istakao je ministar Kalem koji je sa predsjednikom pomenutog udruženja Fikretom Zukom danas razgovarao i o drugim značajnim temama za ovu populaciju, među kojima je i postavljanje zvučne signalizacije u javnom gradskom prijevozu.

Radovima na uspostavljanju sistema zvučne signalizacije, kao i taktilnih vodilica obuhvaćeni su: raskrsnice ulica Hiseta - Valtera Perića - Hamze Hume - Obala Kulina Bana, raskrsnica ulica Obala Kulina Bana - Reisa Džemaludina Čauševića - Eiffelov most i raskrsnica ulica Terezija - Skenderija - Hamdije Kreševljakovića - Most Skenderija.

Trenutno se izvode radovi na velikom trotoaru preko puta tramvajske stanice na Skenderiji. Skida se kompletan sloj asfalta jer je bio neravan, kako bi se mogle postaviti taktilne ploče.Vrše se također prokopavanja cijelog terena, kao i pripreme za postavljanje ploča i prilaznih pješačkih rampi.

Zuko je istakao da je ovo jedan od najvažnijih projekata koji se realizuje za slijepe osobe u BiH. Kazao je da Udruženje dugo vremena zagovara njegovu realizaciju, te da se nada će projekt biti nastavljen, radi stvaranja ambijenta u kojem će se slijepe osobe moći samostalnije kretati.

Za realizaciju radova na Skenderiji Ministarstvo je izdvojilo 230.000 KM. Izvođači radova su firme “Sela” d.o.o i “Step”.  Nadzor vrši Zavod za izgradnju KS sa Ministarstvom saobraćaja KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije