Al-Shiddi: Svjetski brendovi stižu u Sarajevo

29.11.2011. 08:22 / Izvor: Oslobođenje
Al-Shiddi: Svjetski brendovi stižu u Sarajevo

"BiH je nevjerovatno lijepa i privlačna zemlja i treba je predstaviti kao odličnu turističku destinaciju, olakšavajući pritom dobijanje viza, kao i uspostavljanje novih avionskih linija. Dolaskom turista dolazi i novac, što povećava protok kapitala i podizanje životnog standarda", Sulaiman al-Shiddi.

 

Izgradnja Sarajevo City centra napreduje odlično i, prema najavama, otvorenje se može očekivati iduće godine, uz hotel sa pet zvjezdica, kazao je Sulaiman al-Shiddi, direktor Al-Shiddi Groupa u intervjuu za Oslobođenje.

Al Shhidi najavljuje kako Centar neće sadržavati stambene jedinice već luksuzni hotel iz lanca hotela Shaza, poslovni centar, shopping centar na površini od 40.000 kvadrata. Pored toga, biće i shopping mall koji će sadržavati zabavni centar - prvi ove vrste u Bosni i Hercegovini, a na pet etaža pod zemljom imaće garažu sa više od 1.100 parking-mjesta. Projektne faze se odvijaju prema planovima i na vrijeme.

"Pošto je projekat zamišljen da traje decenijama i služi, kako građanima Sarajeva, tako turistima i poslovnim ljudima, neki od internih planova se povremeno i mijenjaju. Pošto je ovo prvi projekat ove vrste u BiH, očekuje se maksimalna efikasnost i veliki broj posjetilaca koji će se osjećati kao što se osjećaju i u najmodernijim centrima svijeta, normalno da se novim zapažanjima i posmatranjima dođe do manjih korekcija", kaže Sulaiman al-Shiddi, ističući kako s druge strane, pažljivo smo odabrali poznatu internacionalnu marketinšku kuću koja će biti zadužena za izdavanje, upravljanje i vođenje centra, u kojem će biti smješteni svjetski poznati brendovi. U finalnoj su fazi pregovora i uskoro će objaviti ime ove marketinške kuće.

Na medijske optužbe da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poklonio Al-Shiddiju najbolje lokacije u gradu, Sulaiman al-Shiddi kazao je da Sarajevu i Bosni i Hercegovini donosi najmoderniji objekat sa 105 hiljada kvadratnih metara kojem bi mogli pozavidjeti mnogi svjetski gradovi.

"Tu će biti zaposleno više od 1.500 radnika raznih profesija. Vjerujemo da građani ove zemlje cijene to što ćemo mi investirati u vašu zemlju i što ćemo zaposliti nove radnike. Ako se vratimo malo u prošlost, kada je Magros bio u procesu privatizacije, 2006. godine, mi smo se prijavili na tender koji je Agencija za privatizaciju objavila i nismo bili jedini ponuđači. Bilo ih je još četiri-pet. Iako je naša ponuda bila najviša, Agencija je, nekoliko puta, dala drugu šansu ostalim ponuđačima da promijene svoje ponude. Kako niko od njih nije mogao nadmašiti našu ponudu, Agencija za privatizaciju je javno objavila našu pobjedu na tenderu", pojašnjava on, naglašavajući, kako je sve provedeno zakonski, javno i odgovorno.

"Mi se ne bavimo politikom niti biramo strane, mi smo investitori i bavimo se poslom", kazao je Sulaiman al-Shiddi.

Sulaiman najavljuje i nova ulaganja u energetske i turističke projekte u našoj zemlji, za koje kako kaže ako se pokažu izvodljivim rezultati će biti objavljeni. Također, smatra da treba imati na umu kako svjetska finasijska kriza koja je očigledna u Grčkoj, Italiji i ostalim zemljama EU, utiče i na BiH.

"BiH je nevjerovatno lijepa i privlačna zemlja i treba je predstaviti kao odličnu turističku destinaciju, olakšavajući pritom dobijanje viza, kao i uspostavljanje novih avionskih linija. Dolaskom turista dolazi i novac, što povećava protok kapitala i podizanje životnog standarda", Sulaiman al-Shiddi.

U intervjuu osvrnuo se i na Hotel Bristol koji je Al-Shiddi otvorila u prvoj polovini ove godine, ističući da oni nude visoki standard i prestižne usluge, te je Hotel Bristol jedini hotel u BiH koji profesionalno upravlja po svjetskim zahtjevnim standardima. Drugi hotel, koji grade Sulaiman al-Shiddi tvrdi dizajniran je da bude čak i bolji kada je riječ o svim aspektima rangiranja.

Sulaiman al-Shiddi osvrnuo se i na novoosnovanu kompaniju u saradnji sa Energoinvestom i kompanijom Ans Drive, ističući kako trenutno rade na registrovanju kompanije.

"Očekujemo predstavnike Ans Drivea da stignu u Rijad, kako bismo razgovarali o nekim projektima i nadam se da će rezultati biti uskoro objavljeni ukoliko oni dobiju projekat."

All Shiddi traži i druge projekte širom BiH u koje će investirati, te se trudi da bude društveno odgovorna kompanija. Pomažu mnoge humanitarne i kulturne projekte.

Foto: Oslobodjenje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije