Grad Čapljina se širi, lokalne vlasti sufinanciraju kupovinu stanova

10.07.2020. 00:00 / Izvor: Akta.ba
Grad Čapljina se širi, lokalne vlasti sufinanciraju kupovinu stanova

Jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini svakodnevno se širi, grade se nove zgrade, planiraju novi projekti.

Jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini svakodnevno se širi, grade se nove zgrade, planiraju novi projekti , javlja RTV HB.

Novim stambeno-poslovnim objektima i naselju Ada-Bad grad se planski širi prema jugu čijim će završetkom Čapljina dobiti sasvim novo lice.

Svi oni koji se odluče na kupovinu stana će ukoliko zadovoljavaju propisane uvjete od Grada Čapljine dobiti financijsku olakšicu.

Grad će sufinancirati iznos od 100,00 KM po metru četvornom stambene površine, a sufinancirat će se najviše 75 metara četvornih stambene površine po korisniku.

"To je jedna od poticajnih mjera i ako kupujete stan od 75 metara četvornih, dobit ćete 7.500 KM, a to je za mlade ljude pristojan novac", kazao je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Posljednjih nekoliko godina u Čapljini se događa ekspanzija stanogradnje što je, dodaje Vidić, što je jedan od pokazatelja kako ljudi u ovom kraju ipak žele živjeti.

"Čapljina im se sviđa u svakom pogledu i odlučuju se za život ovdje zbog prilika za radno mjesto. Mi se nalazimo na raskrižju putova i pozicijski smo dobro postavljeni, a kroz gradske službe nastojima ljudima koji žele graditi i kupovati stanove pomognemo na različite načine", poručio je Vidić.

Inače, na lokalitetu Ada-Bad planirano je 448 stambenih jedinica, A trenutačno se završava gradnja stambeno-poslovnih zgrada sa sedam lamela u kojima je na pet katova smješteno 150 stambenih jedinica i 15 poslovnih prostora.

"Interesa imamo i za dalju gradnju tako da Ada Bad dobiva svoj obris koji će biti lijepa i urbana sredina", poručila je Irena Bakalar Bulum, pomoćnica načelnika u službi prostornog uređenja i graditeljstva.

Dio projekta Ada-Bad je i nova gradska ulica na kojoj ovih dana traju radovi, piše Vecernji.ba Radi se prometna infrastruktura sanacije s kompletnom podzemnom infrastrukturom, odnosno bit će riješena oborinska i fekalna odvodnja, vodovod, kao i pripadajuća parkirališna mjesta. Dužina ulice iznosi oko 350 metara, širina joj je šest metara i proteže se od novoizgrađenih zgrada pa sve do rive uz rijeku Neretvu. Radove izvodi tvrtka Putevi Grude, a investitor projekta je Grad Čapljina uz stručnu koordinaciju Službe prostornog uređenja i graditeljstva Grada Čapljine. Vrijednost ove investicije iznosi 571.324,86 KM.

Ada-Bad naziv je čapljinskoga gradskog područja koje se proteže uz desnu obalu rijeke Neretve, nizvodno od Mosta dr. Franje Tuđmana, neposredno iza nasipa.  Sa sjeverne strane nalazi se zona omeđena postojećim gradskim tkivom te se prirodno nastavlja na urbanu matricu grada.

Regulacijski plan naselja Ada-Bada izrađen još 80-ih prošlog stoljeća, a usvojen 2002. Njime je bilo obuhvaćeno i rezervirano oko 50 hektara površine za stambeno širenje Grada Čapljine. Izmjenama i dopunama regulacijskog plana Ada-Bad obrađen je tek dio ovog jedinstvenog područja na ukupnoj površini od oko 11 hektara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije