Trafostanica VE "Podveležje" uspješno priključena na prijenosnu mrežu

06.08.2020. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Trafostanica VE 'Podveležje' uspješno priključena na prijenosnu mrežu

U realizaciju Ugovora Elektroprivreda BiH je investirala 9,5 miliona KM.

Temelji 10 vjetroagregata buduće elektrane na platou Podveležja u potpunosti su završeni, a u toku je betoniranje preostalih pet temelja. U fazama koje su prethodile aktuelnim radovima na gradilištu Vjetroelektrane, objezbijeđeni su neophodni uslovi za priključenje elektrane na mrežu, pa je u okviru LOT-a 2 izgrađena i moderna transformatorska stanica.

"Riječ je o trafostanici 110/30kV koja je namjenski građena za potrebe Vjetroparka, odnosno za plasman proizvedene električne energije u prijenosni elektroenergetski sistem BiH. Za povezivanje trafostanice sa 15 vjetroagregata iskopano je preko 10 km kanala po vrlo teškom terenu i u njih je položeno više od  40 km kablova“, navodi Enis Letić, rukovodilac projekta izgradnje trafostanice VE „Podveležje“.

Elektroprivreda BiH je početkom 2018.godine, sa kompanijom ABB d.o.o. Zagreb, zaključila Ugovor  o projektovanju, isporuci opreme, izgradnji i puštanju u pogon transformatorske stanice 110/30 kV Podveležje, te srednjenaponske kablovske i telekomunikacione mreže kojom se 15 vjetroagregata VE „Podveležje“ povezuje sa pripadajućom transformatorskom stanicom.  

U realizaciju Ugovora Elektroprivreda BiH je investirala 9,5 miliona KM. Građevinske i montažne radove obavile su bh. kompanije Amitea Mostar i Elektrocentar Petek Tuzla, uz nadzor stručnog osoblja Elektroprivrede BiH.

Projekt je rađen po FIDIC (Međunarodno udruženje konsultantskih inženjera) ugovoru Žuta knjiga, koji iziskuje i angažman međunarodno priznatog inženjera. Poslove FIDIC inženjera obavljao je Bakir Arslanagić iz Elektroprivrede BiH.  

"Obično kod ovakvih projekata u našoj zemlji, koji su međunarodni, FIDIC inženjer bude angažovan iz inostranstva, ali mi smo pokazali kako imamo dovoljno stručno i domaće osoblje koje može odgovoriti na stroge međunarodne propise", ističe inženjer Arslangić.

Zahvaljujući izgradnji priključnog 110 kV dalekovoda, koji je realizovan u sklopu Ugovora između Elektroprivrede BiH i Elektroprijenosa BiH vrijednog 2,7 miliona KM, transformatorska stanica na Podveležju uspješno je priključena na prijenosnu mrežu i sa njom će se upravljati direktno iz Sarajeva.

"Izvršena su sva potrebna ispitivanja komunikacione opreme i utvrđeno je da je sve spremno za nadzor i upravljanje trafostanicom i vjetroagregatima, tako da će se nesmetano upravljanje Vjetroelektranom Podveležje vršiti iz Dispečerskog centra Elektroprivrede BiH u Sarajevu", potvrdio je Senad Mujagić, vodeći stručni saradnik za operativno upravljanje u Elektroprivredi BiH.

Izgradnjom Vjetroelektrane “Podveležje” značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH, odnosno smanjiti stopa korištenja fosilnih goriva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije