Objavljen poziv za izgradnju garaže za šestosjednu žičaru na Bjelašnici

10.08.2020. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Objavljen poziv za izgradnju garaže za šestosjednu žičaru na Bjelašnici

Radi pružanja što kvalitetnije usluge, kao i zaštite opreme žičare, predložena je izgradnja garaže na prostoru polazne stanice.

Javno komunalno preduzeće ZOI'84 objavilo je poziv za izvođenje radova na izgradnji garaže za šestosjednu žičaru na Bjelašnici, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost radova je 1.700.000,00 KM.

Na lokaciji "OJ Ski centar - Bjelašnica", predviđeno je,projektovanje i nadogradnja postojeće šestosjedne žičare na Bjelašnici, SBK6 na Bjelašnici izgrađene 2017 godine, proizvođača Bartholet Machinenbau AG BMF u vidu izgradnje automatske garaže po sistemu „Projektuj i izgradi"

Radi pružanja što kvalitetnije usluge, kao i zaštite opreme žičare, predložena je izgradnja garaže na prostoru polazne stanice.

Cilj projekta je da se nabavljeno postrojenje zaštiti od vremenskih uticaja, te olakšalo rukovanje i održavanje, a samim tim produžio vijek trajanja postrojenja, te pružanja što kvalitetnije usluge krajnjim korisnicima.

Izgradnjom garaže za šesterosjed, korpe bi se adekvatno zaštitile od nepovoljnih vremenskih uticaja, snijega, leda, visokih temperatura, objekat garaže bi bio kompatibilan sa šesterosjednom žičarom.

Prisutno je nezadovoljstvo korisnika jer su nakon puštanja u rad u jutarnjim satima korpe i sjedalice pokrivene ledom i snijegom.

Izgrađena garaža bi služila za skladištenje korpi preko noći i u danima kada postrojenje nije u upotrebi, čime bi se rasteretila linija žičare, odnosno oštećenje i propadanje opreme, kao posljedica vremenskih uticaja (snijega leda, sunca, vjetra...).

Svi radovi koji se izvode kao i nabavka opreme koje je predmet postupka trebaju osigurati potpuno automatizovan sistem sa kojim je moguće upravljati pomoću centralne jedinice, a sve prema zahtijevanim tehničkim karakteristikama opreme.

Namjena objekta je automatska garaža za smještanje 65 isklopivih korpi sa šest mjesta. Vozila sa šinskim skretnim sistemom transportuju se u garažu na njihovo pojedinačno parkirno mjesto. Isparkirivanje također vrši osoblje žičare u preciznim vremenskim intervalima.

Garaža mora biti potpuno integrisana u softverski sistem šestosjedne žičare i njena funkcija mora piti potpuno automatizovana.

Automatska garaža za šestosjed na Bjelašnici, planirana je na lokaciji polazne stanice šestosjeda na 1268 m.n.m., sa desne strane gledajući u pravcu penjanja. Sa južne strane garaže nalazi se polazna stanica šestosjeda, sa sjeverne i zapadne strane pristupni put do restorana Beneton dok se na istočnoj strani nalazi postojeća trafostanica iza koje se nalazi parking prostor.

Dimenzije objekta garaže šestosjeda na Bjelašnici u osnovi su krajnjih dimenzija 43,30x9,68m, a maksimalna visina 6,79m. Spratnost je prizemlje. Lokacija objekta je Babin do, Bjelašnica, Općina Trnovo, između postojeće trafo stranice i postojeće polazne stanice šestosjeda na zemljištu označenom sa k.č. 3102/1, 3102/6, 3102/15 i 3102/27 K.O. Presjenica. Nadmorska visina je 1268 m.n.m.

U zahtijevanoj potpuno automatiziranoj garaži potrebno je da se jednostavno daju naredbe parkiranja i povrata vozila-korpi iz garaže na liniju žičare, apliciranjem „parkiraj" i „izparkiraj" dugmeta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije