Počela gradnja javne kolektivne garaže u Sarajevu (VIDEO)

20.08.2020. 09:19 / Izvor: Akta.ba

Počela je gradnja javne kolektivne garaže G3 u sarajevskoj ulici Kolodvorska.

Počela je gradnja javne kolektivne garaže G3 u sarajevskoj ulici Kolodvorska.

Ugovor su u julu potpisali ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor firme Unigradnja Mustafa Duraković.

Ukupna vrijednost projekta iznosi šest miliona KM, od čega će KS izdvojiti 4,4 mil KM, a Općina Novo Sarajevo učestvuje u projektu sa 1,5 mil KM vrijednim zemljištem.

Podzemna garaža će se graditi na već postojećem parkingu, preko puta objekta Hitne pomoći, ispod kojeg će se izgraditi još dvije podzemne etaže.

Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta, a garaža će obuhvatiti oko 4.000 kvadratnih metara korisne površine.

 

Nakon toliko godina iščekivanja krenulo se sa izgradnjom kapitalnog projekta naše Općine i MZ Željeznička - Javne kolektivne garaže G3 u ulici Kolodvorska #vijećenovosarajevo #novosarajevo #općinanovosarajevo #lokalnapolitika #srđansrdić #mzželjeznička #parking #vašvijećnik #sarajevskodijete #narodipravda #kapitalniprojekat ▪️Planirano je da se do 15. novembra ove godine okončaju radovi na izgradnji podzemne garaže. Sve detalje možete pogledati na snimku, idemo dalje za bolje i još jače #našenovosarajevo jer još dosta toga ima uraditi za naše građane.

Posted by Srđan Srdić on Wednesday, August 19, 2020

Naćelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo rekao je ranije da se garaža gradi u izuzetno opterećenom lokalitetu kada je riječ o saobraćaju u mirovanju. Dodao je kako je ovo prvi model javno-javnog partnerstva, odnosno prvi put dva nivoa vlasti zajednički ulaze u izgradnju jednog infrastrukturnog projekta.

"Po završetku objekta, zajednički ćemo odrediti upravitelja. Ona sredstva koja Općina na osnovu svog ulaganja bude dobijala će dalje ulagati u izgradnju mreže parkinga i podzemnih garaža, poručio je načelnik Koldžo. Naglasio je da će se lokalnom stanovništvu omogućiti da pod povoljnijim uslovima dobije dugoročni zakup parking mjesta", pojasnio je.

Kako je vijećnik Općine Novo Sarajevo Srđan Srdić naveo, na početak radova se čekalo 10 do 12 dana, a planirano je da radovi budu okončani do 15. novembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije