Godinama propada: BiH ulaže 2,1 milion KM u obnovu zgrade ambasade u Beču

22.08.2020. 09:09 / Izvor: Akta.ba
Godinama propada: BiH ulaže 2,1 milion KM u obnovu zgrade ambasade u Beču

Objekat nekadašnje rezidencije ambasadora bivše SFRJ, smješten je u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga na adresi Heuberggasse 10.

Vijeće ministаra Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o odobravanju projekta ulaganja za rekonstrukciju i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno Predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču.

"Odobrava se višegodišnji Projekat kapitalnih ulaganja-rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču, na adresi Heuberggasse 10 procijenjene ukupne vrijednosti 2.100.000 KM" navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku BiH.

2.000.000 KM bit će uloženo u rekonstrukciju, dok je 100.000 KM planirano za opremanje objekta.

Kako se navodi u odluci, rekonstrukcija objekta će biti finansirana iz sredstava uplaćenih po osnovu Odluke o pokretanju postupka prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresovanost niti jedne države nasljednice bivše SFRJ, a na osnovu prodaje imovine bivše republike u Tokiju i Bonu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će na osnovu ove Odluke sa Ministarstvom finansija i trezora BiH vršiti ažuriranje Pregleda višegodišnjeg kapitalnog projekta preko posebnih projektnih kodova. 

Objekat nekadašnje rezidencije ambasadora bivše SFRJ, smješten je u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga na adresi Heuberggasse 10, a podjelom između bivših jugoslovenskih republika pripao BiH. Sastoji od podruma, prizemlja, jednog sprata i potkrovlja, ukupne površine 415,67 kvarata, na zemljišnoj parceli veličine 3.715 kvadratnih metara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije