Uklanjanje bespravnih objekata u Mostaru vršit će se u tri faze

01.09.2020. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Uklanjanje bespravnih objekata u Mostaru vršit će se u tri faze

Gradonačelnik Mostar donio je Odluku o postupku izrade Plana uklanjanja bespravnih objekata na području Grada Mostara.

Gradonačelnik Mostar donio je Odluku o postupku izrade Plana uklanjanja bespravnih objekata na području Grada Mostara. Tom Odlukom šef Službe za inspekcijske poslove i šef Službe za građevinske propise bili su zaduženi za realizaciju aktivnosti i donošenje Plana uklanjanja bespravnih objekata.

Prema Planu uklanjanje bespravnih objekata vrši se u tri faze. Prva faza je uklanjanje bespravnih izgrađenih objekata koji su trenutno zatvoreni i u kojima se duže vremensko razdoblje ne obavlja gospodarska djelatnost. Druga faza je uklanjanje bespravnih izgrađenih objekata u kojima se obavlja djelatnost, a treća faza je uklanjanje bespravno izgrađenih objekata koji su u postupku legalizacije, ali se ne uklapaju u postojeću prostorno - plansku dokumentaciju.

Prioritet pri provođenju Plana uklanjanja bespravno izgrađenih objekata bio je da se prvo vrši uklanjanje onih objekata koji ugrožavaju promet vozila, kretanje pješaka, te onih objekata koji se nalaze na infrastrukturnim instalacijama (voda, struja), a do danas je izvršeno rušenje i uklanjanje 193 takva objekta. Na lokacijama gdje su uklonjeni bespravno izgrađeni objekti pristupilo se najvećim dijelom izgradnji parkinga i zelenih površina.

Napominjemo, kako vlasnici bespravno izgrađenih objekata mogu sami pristupiti njihovu uklanjanju i to o svom trošku, a oni koji to ne učine bit će im ispostavljen račun od strane Gradske uprave, nakon što se izvrši njihovo rušenje i uklanjanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije