Voda u bilećkim mjesnim zajednicama stiže u još 60 domaćinstava

11.09.2020. 10:33 / Izvor: Glas Srpske
Voda u bilećkim mjesnim zajednicama stiže u još 60 domaćinstava

Voda bi do kraja godine trebalo da stigne do više desetina domaćinstava bilećkih mjesnih zajednica Plana i Bijela Rudina.

Voda bi do kraja godine trebalo da stigne do više desetina domaćinstava bilećkih mjesnih zajednica Plana i Bijela Rudina, čiji se mještani godinama snalaze kako znaju i umiju, plaćaju cisterne, skupljaju kišnicu, a posebna muka je kako napojiti stoku, posebno ljeti.

Kako bi voda što prije stigla do domaćinstava u ovim mjesnim zajednicama, iz donatorskih sredstava Vlade Srbije odobreno je 250.000 maraka. Nosilac projekta "Vodosnabdijevanje mjesnih zajednica Plana i Bijela Rudina" je Opština Bileća, koja bi narednih dana trebalo da raspiše tender za izbor izvođača radova, koji će imati rok od 60 dana da završi posao.

Prema riječima predsjednika Udruženja korisnika voda iz Bileće Nenada Vukoje rekao je da će voda doći do 60 domaćinstava u pet mjesta. Ističe da će voda doći do svake kuće, bez obzira da li tu neko živi ili ne. 

"Godinama radimo na projektu vodosnabdijevanja mjesnih zajednica, a  Plana i Bijela Rudina samo su neke u nizu koje će dobiti vodu. Do sada je na području Bileće voda došla u deset sela, a do kraja godine nadam se da će radovi biti okončani i u ove dvije mjesne zajednice", kazao je Vukoje.

Dodao je da bi, po završetku ove investicije projekat vodosnabdijevanja na području Bileće, trebalo  da bude priveden kraju.

"Sva domaćinstava koja su vodu dobila u prethodnom periodu imaju bolji pritisak nego u gradu", kazao je Vukoje.

Stanovnik sela Trnovica, koje je od centra Bileća udaljeno 12 kilometara, Boriša Boljanović kaže da vodu čekaju kao ozebli sunce. 

"Voda pred kućom će nam mnogo značiti, a kamoli iz česme. Cijeli život se mučimo i donosimo vodu odakle god stignemo. Voda nas košta više od bilo čega, jer i stoku držimo. Stoka pije jako mnogo vode, posebno u ljetnom periodu. Najteže nam je tokom ljeta, jer tada zbog manjka padavina ne možemo dovoljno ni kišnice prikupiti, pa moram kupovati cisterne vode", kazao je Boljanović.

Dodao je da  mjesečno izdvaja i do 500 maraka za vodu, kako za kućne potrebe, tako za stoku.

Ništa manje vodi se ne raduje ni njegov komšija Radomir Piljarević. On kaže da svaki dan vuče kante vode da napoji samo 11 krava, ne računajući ostalu stoku.

"Snaga je počela da nas izdaje, koliko smo se vode nanosali tokom života, a i naplaćali. Dovoljno je reći da je cisterna vode 65 maraka, koja nam može biti svega nekoliko dana. Prava muka", ispričao je Piljarević, koji kaže da od četvoro njegovih ukućana niko nema redovna primanja.

Ulaganja

U opštinu Bileća u proteklih petnaestak godina, po različitim osnovama, uloženo je više od 44,5 miliona maraka, dok je oko 16,5 miliona KM plasirano kroz kredite Investiciono-razvojne banke RS. 

U prethodne dvije godine u značajne projekte na području ove opštine uloženo je 2,1 milion KM iz donatorskih sredstava Vlade Srbije, republičkog budžeta, te sredstava klirinškog duga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije