Most u Zvorniku olakšao život stanovnika s obje strane Drine (FOTO)

15.09.2020. 10:04 / Izvor: Glas Srpske
Most u Zvorniku olakšao život stanovnika s obje strane Drine (FOTO)

Rekonstrukcija mosta, zadužbine kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji ga je pustio u saobraćaj prije 90 godina, koštala je nešto više od 1,6 miliona KM.

Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje stanovnike Zvornika i Malog Zvornika, ponovo sija u svoj svojoj veličini, a ono što ga dodatno krasi je veliki broj pješaka, koji su godinu dana morali da koriste alternativne prelaze kako bi došli na drugu obalu rijeke.

Rekonstrukcija mosta, zadužbine kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji ga je pustio u saobraćaj prije 90 godina, koštala je nešto više od 1,6 miliona KM. Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović podsjetio je da je za rekonstrukciju mosta, koji je u funkciju pušten prije petnaestak dana, Vlada Srbije donirala 600.000 eura, dok je ostatak obezbijedila Gradska uprava.

"Nismo ni bili svjesni koliko ovaj most znači za naš grad dok nije zatvoren zbog rekonstrukcije. Više stotina ljudi, i sada kada se čini da je sve stalo zbog virusa korona, svakodnevno prelazi preko mosta iz Srbije u Republiku Srpsku i obrnuto. Među pješacima ima đaka, radnika i penzionera. Mnogo ljudi živi s jedne strane Drine, a na drugoj rade, pohađaju školu ili samo idu u kupovinu", ispričao je Stevanović i dodao da je puštanjem u funkciju ovog mosta ponovo pojednostavljen život stanovnika s obje strane Drine.

Radovi su, podsjetio je Stevanović, obuhvatili revitalizaciju čelične i kolovozne konstrukcije mosta i obnovu rasvjete, a firma "Enikon gradnja" je u ugovorenom roku od godinu dana ispunila svoje obaveze.

Stevanović je naglasio da je u toku realizacija i drugih značajnih projekata u Zvorniku.

"Trenutno se radi novi blok gradske bolnice, a istovremeno se rekonstruiše i stari dio bolnice. Pored toga, pripremamo izgradnju dvije javne garaže i stati nećemo dok ne dođemo u situaciju da u gradu ima slobodnih mjesta za parkiranje", istakao je Stevanović.

Zvorničanin Miloš Ivanović kaže da svakodnevno prelazi s jedne obale Drine na drugu, te da je za vrijeme rekonstrukcije mosta u centru grada bio primoran da ide u Karakaj, zbog čega je sa nestrpljenjem čekao da radovi budu završeni.

"Ovaj most je žila kucavica našeg grada", rekao je Ivanović.

Zbog trenutne epidemiološke situacije ovaj most za prelazak iz jedne republike u drugu koriste samo građani Zvornika i Malog Zvornika.

Grijanje

Zoran Stevanović istakao je da je jedan od sljedećih koraka da se, po okončanju stečaja u Fabrici glinice "Birač", sa novim vlasnikom dogovore o izgradnji toplovodne mreže do grada kako bi cijena gradskog grijanja bila niža.

"Nakon toga bismo krenuli sa izgradnjom pročistača otpadnih voda i kanalizacione mreže i na seoskim područjima", istakao je Stevanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije