Svečano otvorena Sebilj česma i moderna fontana u Živinicama (FOTO)

17.09.2020. 15:41 / Izvor: Akta.ba
Svečano otvorena Sebilj česma i moderna fontana u Živinicama (FOTO)

Ovim projektom se nastavlja plansko uređivanje grada na evropskom nivou sa zadržavanjem tradicije.

Presjecanjem vrpce sinoć je svečano otvorena novoizgrađena Sebilj česma i moderna fontana na Gradskom bulevaru u Gradu Živinice.

Vrpcu su svečano presjekli gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić i Seudin Selić, donator koji je učestvovao u izgradnji Sebilj česme.

Naime, uz zaista velik broj lokacija na području grada Živinice obuhvaćenih radovima na izgradnji i modernizaciji, završena je izgradnja Sebilj česme i moderne fontane na Gradskom bulevaru, zatim Gradskog sata, te prostorno uređenje dijela Gradskog bulevara Nesib Malkić.

Radi se o projektu koji će građanima omogužiti ljepši i udobniji život, ali i u cijelosti dati bolju sliku o Živinicama.

Vrijednost projekta je 200.000,00 KM, a finasiran je zajedničkim sredstvima Grada Živinice, Vlade Tuzlanskog kantona, te sugrađanina Seudina Selića koji je učestvovao u izgradnji Sebilj česme.

Sebilj česma će, osim osnovne namjene dostupnosti vode za piće, biti i jedan poseban dekorativni simbol Grada.

Prema riječima Kamenjakovića, Sebilj česma će koristiti tokom ljetnih dana, ali i imati kulturološki značaj, jer će biti i okupljalište građana, šetača i turista.

Sebilj česme, kao i fontane, su obično smještene na trgovima, i često su gradovi u kojima se nalaze upravo prepoznatljivi po njihovoj jedinstvenoj arhitekturi.

Ovim projektom se nastavlja plansko uređivanje grada na evropskom nivou sa zadržavanjem tradicije.

"Grad Živinice osim velikog privrednog razvoja i razvoja same privrede, te uticaja na razvoj poljoprivrede i pravljenje Strategije razvoja turizma želimo promijeniti našu okolinu i želimo napraviti veliku kampanju uljepšavanja dijelova Grada koji nisu dolazili do izražaja, te da ih pokažemo na najljepši mogući način. Ovo je samo primjer uljepšavanja Grada na evropskom nivoum, a ujedno i zadržavanje tradicije. Htjeli smo napraviti spoj suvremenog doba i tradicije, i iz tog razloga smo radili na uljepšavanju Grada sa Sebiljom i novom modernom fontanom. Nakon što smo otvorili ljetnu scenu i uredili dio Gradskog bulevara kojeg smo večeras otvorili nastavit ćemo sa uljepšavanjem Grada i sa planskim načinom i programiranjem na najbolji način promocije Živinica i turizma, i nadam se da ćemo za tri ili četiri godine sve tačke u Gradu Živinice uljepšati na način na koji smo i do sada", rekao je Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije