Središte Čapljine dobiva novi izgled

21.09.2020. 08:35 / Izvor: Večernji List
Središte Čapljine dobiva novi izgled

Umjesto ruševnih zgrada Duhanske stanice, bit će izgrađeni tržni centar, starački dom i stambeni kompleks.

Središte Čapljine uskoro bi trebalo dobiti potpuno novi izgled. Umjesto ruševnih zgrada Duhanske stanice, bit će izgrađeni tržni centar, starački dom i stambeni kompleks. Kako doznajemo iz Gradske uprave Čapljina, potencijalni investitor koji zasad želi ostati anoniman s radovima planira početi do kraja ove godine, piše Večernji list BiH.

Cestom od istoka na zapad - Na mjestu sadašnje Tvornice duhana u Čapljini predviđena je rekonstrukcija triju postojećih objekata od koji bi jedan trebao biti stambeno–poslovni, drugi je objekt za javne sadržaje (muzej, galerija, kulturni centar…), a treći je predviđen za starački dom. Dva postojeća objekta zadržavaju se bez investicija. U središnjem dijelu lokacije predviđena je izgradnja dvaju većih stambeno–poslovnih objekata s podzemnom garažom - navode iz Gradske uprave Čapljina.

Usto, kroz ovaj dio grada bit će riješena nova cestovna infrastruktura, pa će grad cestovno biti povezan od istoka prema zapadu. Postojeća cesta od raskrižja kod parkirališta na Trgu kralja Tomislava bit će “produljena” preko dijela gdje se sada nalaze objekti Tvornice duhana i spojit će se s prometnicom ispred pravoslavne crkve. Rekonstrukcija ovog dijela grada predviđena je i regulacijskim planom Grada Čapljina. Naime, prema svojim funkcionalnim i prostornim značajkama, kompleks Tvornice duhana izrazito je introvertirana karaktera - riječ je o zatvorenoj zoni klasične naravi koja je i u razdoblju svoje pune funkcionalne aktivnosti bila sadržajno, fizički i funkcionalno odvojena od gradskih funkcija koje su se odvijale u njezinu okružju.

"Kompleks u ovome trenutku sadrži jedan broj građevina koje nemaju spomeničku vrijednost (potvrđeno očitovanjem Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ-a) niti je njihova izvorna namjena aktualna. Analizom rezultata studije “Valorizacija objekata kompleksa Duhanska stanica u središtu Čapljine”, koja je izrađena za naručitelja, tvrtku “Duhan“ d. d. Čapljina, utvrđeno je da pojedine građevine ovoga kompleksa nisu u takvom građevnom stanju da se imperativno imaju uklanjati, međutim, usporedba njihove sadašnje lokacijske vrijednosti i građevne kondicije nije ostavila puno prostora razmišljanju o opravdanosti zadržavanja postojeće izgrađene strukture. Tim više što izvjesni konstruktivni i funkcionalni elementi zatečeni na ovim građevinama (drvena međukatna konstrukcija, otvori, katna visina...) ne pružaju priliku za njihovu promptnu revitalizaciju zato što ne zadovoljavaju zakonom i stručnim pravilima utvrđene minimalne uvjete vezane za sigurno i funkcionalno korištenje ovih građevina za (bilo kakvu) novu namjenu", navode iz Gradske uprave. Dodaju kako osobitu značajku zone čine izuzetno vrijedne mini hortikulturne cjeline i soliterna stabla koji su, zahvaljujući višedesetljetnom statusu introvertiranosti predmetne lokacije, ostali konzervirani (i zapušteni) u mjeri koja nudi prigodu za njihovu revitalizaciju.

Ove parkovne površine imaju dvostruku vrijednost: s jedne strane oblikovane su kreativnošću čovjeka, a s druge strane kreirane elementima prirode, čime preuzimaju ulogu estetske, ekološke i funkcionalne poveznice sadržaja u obuhvatu.

Koncept prostornog uređenja zone u optimalnoj mjeri prilagodio se postojećem stanju prometne i komunalne infrastrukture. "Planskim rješenjem postojeća parcelacija zadržana je u najvećoj mogućoj mjeri osim na dijelovima gdje je postojeća parcelacija u kontaktu s koridorima prometnica morala doživjeti određene promjene", kažu iz Grada.

Slobodni prostor oko zatečenih i planiranih objekata uredit će se kao javna zelena površina sadnjom vegetacije, izvođenjem pješačkih površina i opremanjem urbanim inventarom. Unutar urbanih zelenih površina uz nove stambeno-poslovne objekte predviđa se realizacija uređenog parkovnog zelenila kao javne zelene površine. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije