Turbetu u Bihaću bit će vraćen stari sjaj

26.09.2020. 10:58 / Izvor: Akta.ba
Turbetu u Bihaću bit će vraćen stari sjaj

Sanaciju i revitalizaciju Turbeta će finansijski podržati Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona dobila je odobrenje za sanaciju i revitalizaciju Turbeta u Bihaću koje već dugi niz godina nije u punom kapacitetu stavljeno u funkciju turizma.

"Pomenuto turbe, Mehmed-paša Bišćević je sagradio u čast jedne priče koju mu je prenijela njegova majka. Ona je sa prozora porodične kuće koja se nalazila u blizini vidjela plamen, tačnije dva plamena, nakon čega je njen sin naredio da se na tom mjestu podigne turbe. Prema vjerskoj tradiciji, tumačenje je išlo u pravcu da se svjetlost pojavila u čast dvojice vojnika koji su poginuli pri odbrani grada. S vremenom turbe je propalo što je uvjetovalo izgradnju novog turbeta 1886. godine", kazali su historičari.

Kako ističu iz Razvojne agencije, cilj obnove i revitalizacije ovog značajnog historijskog objekta je jačanje turističkih potencijala Grada Bihaća te označavanje objekta na turističkoj mapi Grada.

Sanaciju i revitalizaciju Turbeta će finansijski podržati Federalno ministarstvo kulture i sporta, saopćeno je iz Razvojne agencije USK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije