Projekt utopljavanja: Škola "Osman Nuri Hadžić" na Dobrinji dobija nove prozore

23.10.2020. 07:55 / Izvor: Akta.ba
Projekt utopljavanja: Škola 'Osman Nuri Hadžić' na Dobrinji dobija nove prozore

Radi se o projektu utopljavanja javnih objekata koji se realizira radi uštede toplotne energije.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je sa Harisom Djanom, direktorom firme HDI, ugovor za realizaciju projekta utopljavanja objekta Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić” na Dobrinji, koju pohađa više od 900 đaka.

Radi se o projektu utopljavanja javnih objekata koji se realizira radi uštede toplotne energije, a kojeg zajednički finansiraju Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Općina Novi Grad, u sklopu kojeg će stara drvena stolarija u prizemnom dijelu objekta i na spratu, te s obje strane ulaza biti zamijenjena novom PVC.

U tom dijelu školskog objekta većinom su smještene učionice, kabineti i radionice, u kojima po smjenama borave djeca. Općina je u februaru ove godine aplicirala na javni poziv Federalnog ministarstva prostornog uređenja za pomoć pri utopljavanju javnih objekata, a jedan od uslova je da se projekat sufinansira u jednakom omjeru od strane Općine.

“U aprilu ove godine sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja potpisali smo sporazum o sufinansiranju ovog projekta u iznosu od po 50.000 KM, što znači da je ukupno 100.000 KM osigurano kroz sporazum. Na prijedlog škole i kroz razgovor sa stručnjacima je dogovoreno da to bude prizemlje, sprat i ulazi s obje strane škole. Škola je izgrađena 1985. godine, problem je što je nakon rata prilikom rekonstrukcije bila ugrađena drvena stolarija, sada će ona biti zamijenjena novom PVC stolarijom. Time će se poboljšati uslovi za rad, ali i smanjiti potrošnja energije”, kazao je načelnik Efendić.

Direktor škole Ševal Dudević, istakao je da ova škola iz godine u godinu bilježi kontinuiran porast broja učenika. Kazao je da je u nepunih osam godina uduplan broj učenika, sa 450 na 912, te da svako ulaganje u ovu školu vrijedi, jer je budućnost u našoj djeci.

“Ovo nije prvi put da Općina pomaže ovoj obrazovnoj ustanovi. Prije svega ova lokalna zajednica pomogla nam je u saniranju štete nastale u požaru u sali za tjelesni odgoj, uvijek su nam izlazili u susret, s ciljem postizanja što boljih uvjeta za odvijanje odgojno - obrazovnog rada, da naša djeca imaju što bolje uvjete za odvijanje nastavnog procesa. I u vrijeme pandemije donirali su našim učenicima tablet uređaje kako bi djeca što bolje prevazišla poteškoće u kojima su se našla zbog odvijanja online nastave”, kazao je Dudević.

U proteklom periodu Općina je pomogla opremanje kabineta škole "Osman Nuri Hadžić" nastavnim sredstvima, zamijenu dotrajale stolarije na dijelu školskog objekt i portala na ulazu u objekt.  

Potpisivanju ugovora za utopljavanje škole prisustvovali su i predstavnici Vijeća roditelja koji su zajedno sa načelnikom Efendićem, njegovim saradnicima iz Službe za investicije i komunalne poslove, te predstavnicima škole, obišli radove koji se izvode u neposrednoj blizini škole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije