Izletište Stublovi nadomak Hadžića vraća stari sjaj

23.10.2020. 10:04 / Izvor: Akta.ba
Izletište Stublovi nadomak Hadžića vraća stari sjaj

Preduzeće Sarajevošume i Općina Hadžići su počeli sa realizacijom projekta uređenja nekada omiljenog izletišta Stublovi nadomak Hadžića.

Preduzeće Sarajevošume i Općina Hadžići su počeli sa realizacijom projekta uređenja nekada omiljenog izletišta Stublovi nadomak Hadžića.

Starije generacije ljubitelja prirode se rado sjećaju ove prirodne oaze mira udaljene svega tri kilometra od centra Hadžića. Stublovi su imali poseban značaj za Hadžiće i okolinu. Generacije osnovaca su ovdje izlazile na školske izlete, edukativne izlete u svrhu izrade herbarija, pošumljavanje i logorovanje u izviđačkim sekcijama.

"Pokrenuli smo projekat ambijentalnog uređenja šumskih čistina na lokalitetu Stublova kao preventivne zaštite od šumskih požara. Projekat finansira Ministarstvo privrede KS. Trenutno se vrši čiščenje, postavljanje zaštitne ograde i konstrukcija. Na samom platou predviđeno je osam šadrvana i dva ložišta. Uredit ćemo izvor pitke vode koji je u neposrednoj blizini. Stublovi su nekada bili poznati i kao mjesto gdje se igrao fudbal. Stoga ćemo urediti i jedno igralište", kaže Adnan Proha izvršni direktor preduzeća Sarajevošume i vođa projekta.

Uređenje izletišta Stublovi je predviđeno Programom rada Općinskog načelnika za 2020. godinu.

Po okončanju ovog projekta Općina Hadžići će se pobrinuti da Stublovi ostanu aktivni, lijepi i primamljivi cijeloj porodici, navode iz ove Općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije