U funkciji rekonstruisani prečistač otpadnih voda vrijedan 1.816.000 eura

10.11.2020. 07:41 / Izvor: Akta.ba
U funkciji rekonstruisani prečistač otpadnih voda vrijedan 1.816.000 eura

Ovim projektom značajno je produžen vijek rada trebinjskog prečistača otpadnih voda.

Radovi na rekonstrukciji prečistača otpadnih voda u Zasad polju su završeni, a jučer je u rad puštena testna faza, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić nakon obilaska ovog postrojenja.

Ćurić je istakao da je riječ o veoma zahtjevnom projektu koji su zajednički finansirali švedska razvojna agencija SIDA i Grad Trebinje putem kreditnih sredstva Svjetske banke.

"Riječ je o projektu čija je vrijednost oko 1.816.000 eura, od kojih je SIDA donirala milion evra. Ovo je veoma značajan projekat za sve nas, a na radnicima ‘Vodovoda’ je da u narednim danima, dok traje testna faza, uoče eventualne nepravilnosti“, naveo je Ćurić.

Predstavnik izvođača radova, konzorcijuma firmi „Pfeiffer-Karkanias“, Dušan Vukajlija istakao je da je projekat podrazumijevao i rekonstrukciju i rehabilitaciju postrojenja, koja je, između ostalog, podrazumijevala i zamjenu nefunkcionalne i zastarjele opreme.

On je kazao da je ovim projektom značajno produžen vijek rada trebinjskog prečistača otpadnih voda.

"Urađena je modifikacija dijela tehnoloških linija kako bi tehnologija odgovarala najnovijim standardima u toj oblasti. Postojeća oprema zamijenjena je novom, savremenom opremom, a urađena je i potpuna automatizacija postrojenja što omogućuje lakše i pouzdanije upravljanje sistemom prečišćavanja, a samim tim i veću kontrolu kvaliteta prečišćene vode“, naveo je Vukajlija.

Direktor trebinjskog „Vodovoda“ Spasoje Radović rekao je da je trebinjski prečistač izgrađen osamdesetih godina prošlog vijeka, te da je bio jedan od prvih postrojenja ovog tipa u bivšoj SFRJ.

"Međutim, došlo je vrijeme da se mora rekonstruisati. U narednim danima ćemo vidjeti kako je posao odrađen. Ovo je veliki pomak za Trebinje i sigurno jedan od značajnijih projekata u našem gradu“, naveo je Radović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije