Gasprom za izgradnju novog postrojenja kupio zemljište kod Zvornika

12.11.2020. 11:50 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Gasprom za izgradnju novog postrojenja kupio zemljište kod Zvornika

Prvi čovjek Zvornika napominje da se tačna lokacija nalazi u neposrednoj blizini pumpne stanice za gas.

Ruska naftna kompanija Gasprom kupila je od privatnog lica poljoprivredno zemljište u naselju Karakaj pored Zvornika na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), na kome bi trebalo biti izgrađeno novo postrojenje za komprimovani gas, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

"Nije još ništa (gradnja) počelo. Oni imaju kod nas zahtjev za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Naravno, mi smo to odobrili i oni su dobili da plate nekih možda 30 hiljada maraka (15 hiljada eura) naknade. Mi čekamo tu uplatu, onda oni mogu ići dalje u proceduru“, rekao je Stevanović za RSE.

Prvi čovjek Zvornika napominje da se tačna lokacija nalazi u neposrednoj blizini pumpne stanice za gas „odakle se gas distribuira dalje, i prema Sarajevu i prema fabrici Glinice Birač i prema gradu Zvorniku“. Na pitanje koliko osoba će biti zaposleno, Stevanović odgovara:

"Mi iz lokalne uprave uvijek pitamo koliko je to radnika. Nama je to uvijek prvo pitanje. Oni su rekli da je to negdje između 15 i 20 novozaposlenih. To je jedina informacija koju ja imam“, naveo je Stevanović.

Gradnja novog gasnog postrojenja u Zvorniku predviđena je Sporazumom koji je u decembru 2017. godine u Banjaluci potpisan između preduzeća za gasne projekte iz Republike Srpske ‘GAS RES’ i Gasproma. Sporazumom je predviđeno formiranje zajedničkog preduzeća dvije kompanije, a kako je tada saopšteno, vrijednost investicije je 70 miliona evra.

Prethodno je 2017. godine preduzeće za trgovinu gasom iz Republike Srpske (RS) “GAS-RES” sa ruskim Gaspromom potpisalo sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća. Tada je i najavljena gradnja gasnog postrojenja u Zvorniku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije