Urađeno idejno rješenje za obnovu izvora vode iz 1800. godine

13.11.2020. 15:41 / Izvor: Akta.ba
Urađeno idejno rješenje za obnovu izvora vode iz 1800. godine

U proteklih više od dva stoljeća izvor je više puta uređivan, a ovo mjesto je oduvijek, na poseban način dok u Brotnju nije bila uspostavljena vodoopskrbna mreža, bilo posebno mjesto.

Mjesna zajednica Gradnići i Općina Čitluk odlučili su se obnoviti Sumor – izvor vode koji je služio mještanima ovog mjesta i bio uređen već 1800. godine. U proteklih više od dva stoljeća izvor je više puta uređivan, a ovo mjesto je oduvijek, na poseban način dok u Brotnju nije bila uspostavljena vodoopskrbna mreža, bilo posebno mjesto.

Za uređenje izvora Sumor izrađeno je idejno rješenje o kojemu su danas u Gradnićima razgovarali: Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Ante Ćorić, direktor JP Broting, Stanislav Martinović, direktor CO Martinović Čitluk, te predstavnici MZ Gradnići i mještani. Na sastanku je razgovarano o uređenju izvora i mogućnostima za poboljšanje odvodnje oborinskih voda sa lokalne prometnice koje prolazi neposredno uz izvor i dogovoreno da radovi započnu za nekoliko dana.

Za žitelje Gradnića izvor Sumor ima posebnu sentimentalnu vrijednost. U ranijem razdoblju bio je to jedini izvor vode u ovome mjestu, a uređen je već davne 1800. godine i od tada su za njega vezane mnoge životne priče.

"Upravo na ovome mjestu naši najstariji živjeli su svoju svakodnevnicu. Dolazilo se po svaku potrebnu kap vode koja se nosila u burilima, donosila se vuna na pranje… Izvor je bio i mjesto susreta, te se upravo kod njega sastajalo, momci i djevojke su se družili, zaljubljivali, smijali i pjevali. Izvor je čuvao mnoge tajne. Danas kada prolazimo pored Sumora, mnogi od nas ne znaju koliko je tu života zapravo bilo. Jer voda je život. Upravo zato mjesna zajednica Gradnići uz potporu Općine Čitluk odlučila se za obnovu ovog simboličnog mjesta. Nadamo se kako će ovo mjesto ponovno biti mjesto susreta i odmora, te da će se mnogi upravu na Sumoru podsjetiti nekog davnog vremena kada su upravu tu dolazili po vodu ili doživjeli neki lijep susret, a isto tako možda i danas netko napoji i osvježi sebe susretom i doživi neku lijepu priču na izvoru vode", poručili su iz MZ Gradnići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije