Počela obnova banjalučkog Kastela

25.03.2013. 17:32 / Izvor: eKapija.ba
Počela obnova banjalučkog Kastela

Počela je obnova dijela banjalučke tvrđave Kastel, „Cjeline 9“, koje finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011).

Povodom početka radova na obnovi dijela tvrđave Kastel - "Cjeline 9" - koje finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011), gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, održao je danas, 25. marta, sastanak sa ministrom civilnih poslova BiH, Sredojem Novićem, ministrom prosvjete i kulture RS, Goranom Mutabdžijom, i predstavnikom Delegacije Evropske unije u BiH, Vladimirom Pandurevićem.

Gavranović je rekao da je Grad Banja Luka, unazad nekoliko godina, učinio mnogo na pripremi obnove Kastela, te da je samo za tehničku dokumentaciju izdvojeno više od 1,5 miliona KM. On je istakao da je, uz pomoć Savjeta ministara BiH i Delegacije EU u BiH, iz IPA fondova Evropske unije obezbijeđeno 2,5 miliona evra za revitalizaciju Kastela.

"Započinjemo revitalizaciju „Cjeline 9“ tvrđave Kastel, odnosno istorijskog muzeja sa dvorištem. Ova cjelina će biti obnovljena u roku od dvije godine, a mi pripremamo studiju izvodljivosti investiranja i za ostalih osam cjelina. Ovo je vrlo značajan posao, jer je riječ o objektu od velikog kulturno-istorijskog značaja za ovaj prostor", naglasio je Gavranović.

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH, Sredoje Nović, kazao je da nakon višegodišnjih napora počinje obnova Kastela, jednog od, kako je rekao, „najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u cijeloj BiH, regiji i Evropi“.

"Dijelimo zadovoljstvo što je Evropska unija izdvojila značajna sredstva za revitalizaciju Kastela. Primiče se vrijeme kada ćemo imati još jednu konferenciju, na kojoj će Evropska unija dodjeljivati sredstva na nivou regija i mi ćemo i tu kandidovati Kastel. Vjerujem da će izvođači i nadzorni organ uspješno obaviti posao, iako je obnova kulturno-istorijskih spomenika veoma zahtjevan posao", rekao je Nović.

Ministar prosvjete i kulture RS izjavio je da će Vlada Republike Srpske podržati sve projekte koji mogu unaprijediti život u RS, pa tako i obnovu Kastela.

Vladimir Pandurević je rekao da će obnovom Kastela biti zaokružen ciklus investiranja u obnovu kulturno-istorijskih spomenika u BiH, navodeći da je u toku obnova vijećnica u Sarajevu i Novom Gradu, te starog grada u Stocu. On je naglasio da će lokalne zajednice morati mnogo više pažnje da posvete ovim spomenicima nakon obnove, odnosno da oni budu kvalitetno iskorišćeni. Izvođač radova na Kastelu je preduzeće iz Trebinja „Porobić“ d. o. o, dok je nadzorni organ banjolučki Zavod za izgradnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije