Počinje izgradnja pomoćnog stadiona sa vještačkom travom u Goraždu

01.12.2020. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Počinje izgradnja pomoćnog stadiona sa vještačkom travom u Goraždu

Radovi predviđeni ovim projektom odnose se na unaprijeđenje infrastrukture za razvoj omladinskog nogometa/fudbala.

Nakon što je Grad Goražde aplicirao za Projekat “Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa/fudbala kroz širu društvenu zajednicu” prema Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (NFS BiH), te potpisan Ugovor, jučer je dopremanjem vještačke trave zvanično i započela realizacija ovog projekta.

Tim povodom Gradski stadion i lokaciju gdje će se postaviti teren sa vještačkom travom danas su posjetili gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i premijerka Vlade BPK-a Aida Obuća sa saradnicima.

Radovi predviđeni ovim projektom odnose se na unaprijeđenje infrastrukture za razvoj omladinskog nogometa/fudbala, odnosno izgradnju terena sa vještačkom travom koji će se graditi na lokaciji pomoćnog stadiona u ulici 1. maj.

U sklopu radova izvršiće se nabavka, doprema i montaža vještačke trave (zahtjev FIFA Quality Pro) za teren dimenzije 103mx67m (bruto 6901m2) sa jednim parom aluminijskih golova/vratnica (uključujući nabavku originalnih traka i ljepila za montažu), zatim priprema podloge za polaganje vještačke trave na odobrenoj lokaciji, uključujući sistem drenaže, te nabavka kvarcnog pijeska i gumenog granulata za ispunu vještačke trave, a sve prema projektnoj dokumentaciji i uputama dobavljača vještačke trave.

O važnosti projekta u izjavi za medije govorio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović – ''Grad Goražde potpisao je sa Nogometnim savezom BiH ugovor po kojem imamo obaveze da ovaj projekat sufinasiramo u iznosu od 200.000,00 KM računajući i sredstva od Kantona. Mi smo predvidjeli ove godine i sredstva u Budžetu i evo prošle sedmice dobili smo sredstva od Vlade Kantona, koja smo preusmjerili prema Nogometnom savezu, jer smo  mi imali obavezu prema njima u iznosu 70.000,00 KM, na čemu se zahvaljujem i Vladi i resornom ministarstvu", kazao je

Ovim ugovorom imali su obavezu da obezbjede i pripreme teren, kada se uradi idejni projekat i izdaju potrebnu dokumentaciju. Kada je došao idejni projekat od Nogometnog saveza izdali su urbanističku saglasnost. Sada očekuju glavni projekat na osnovu kojeg će izdati građevinsku dozvolu i tek tada mogu raspisati javni poziv za odabir najpovoljnijeg ponuđača vezano za podlogu, jer ne možemo je raditi bez glavnog projekta da se ne bi desile neke neugodnosti u tom dijelu.

"Planiramo ovdje i da se urade reflektori, kao i vodovodne cijeve za prskanje terena. Ovo je vrlo važan projekat u vrijednosti 460.000, 00 KM i drago nam je da je trava već stigla, ona je već spremna samo da mi pripremimo teren'', kaže Ramović

Ukupna vrijednost projekta je oko 460.000,00 KM, s tim da je 260.000,00 KM obezbijedio Nogometni/Fudbalski savez BiH putem UEFA/FIFA, dok je ostatak sredstava od 200.000,00 KM obezbijedio Grad Goražde i Vlada BPK-a.

Obzirom da je i Vlada BPK-a sufinansirala Projekat posjeti je prisustvovala i premijerka BPK-a Aida Obuća sa ministrom za za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Armanom Bešlijom koja je ovom prilikom naglasila – ''Mi smo veoma zadovoljni zbog toga što smo u potpunosti ispunili očekivanja koja su bila stavljena pred Vladu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i resorno ministarstvo kada smo obećali da ćemo više ulagati u infrastrukturne projekte, znači jačanje sportske infrastrukture, s tim u vezi smo u potpunosti podržali zahtjev Gradske uprave koja se nama obratila da se iz Budžeta BPK-a Goražde sufinansira projekat izgradnje pomoćnog stadiona i postavljanje vještačke trave u iznosu od 70.000,00 KM. Mi smo taj projekat podržali i u petak smo uplatili u Budžet Grada Goražda svih 70.000,00 KM, što se u biti očekivalo od Vlade BPK-a.", kazala je Obuća

Dodala je kako očekuju da se ovaj projekat počne realizirati, da svi oni akteri koji su se obavezali da će određene aktivnosti sprovesti da to sprovedu kako bi u konačnici dobili jedan reprezentativan  pomoćni stadion koji bi prije svega bio u funkciji i koristio svim građanima Kantona, pogotovo omladinskim selekcijama kako bi oni mogli kvalitetnije trenirati, a kada imate bolje uslove za treninge onda se i mogu očekivati bolji rezultati.

Stav Vlade i Skupštine BPK-a u konačnici jeste da se i u narednom periodu što više ulaže u infrastrukturne projekte, u poboljšanje uslova treniranja kako bismo imali bolji kvalitet i rezultate. Ovdje smo danas kako bismo vidjeli u kojoj fazi je ovaj projekat da bismo otklonili određene nejasnoće.''

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije