U toku završni radovi i opremanje vrtića "Vjeverica"

05.02.2021. 12:50 / Izvor: Akta.ba
U toku završni radovi i opremanje vrtića 'Vjeverica'

Ukupna vrijednost radova koje zajednički finansiraju Općina Novi Grad i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS iznosi oko 2,2 miliona KM.

Vrtić "Vjeverica" jedan od najvećih u Kantonu Sarajevo, koji je tokom agresije na našu zemlju u potpunosti devastiran, uskoro će otvoriti svoja vrata za boravak mališana.

Ovaj objekat predškolskog obrazovanja, dobio je potpuno novi izgled, nakno što su završeni kompletni fasaderski radovi, a u toku su završni unutrašnji radovi i opremanje vrtića, saopćio je Mensur Neradin, šef gradilišta firme Ingra d.o.o.

Vrtića "Vjeverica" nalazi se u A fazi Alipašinog Polja, namjenski je izgrađen za potrebe predškolskog odgoja, te je u tu svrhu korišten do agresije na RBiH. Drugi je po veličini objekat za predškolski odgoj i obrazovanje na području Novog Grada, ukupne površine oko 1.500 metara kvadratnih. Objekat je na dva sprata i u njemu će moći boraviti oko 300 djece, ima prostorije za devet odgojnih grupa, od kojih su dvije za jaslice.

Nalazi se u zelenoj oazi, izdvojen od gradske gužve i saobraćaja, a ima i vlastito dvorište u sklopu kojeg će biti izgrađena dječija igrališta i parkovski sadržaji. Njegovo stavljanje u funkciju uveliko će olakšati svakodnevni život stanovnicima jednog od najvećih novogradskih naselja koje nije imalo vrtić. 

Pored vrtića, u sklopu objekta nalazit će se i prostorije Centra za zdravo starenje na površini od oko 300 metara kvadratnih, a koji je posebno odvojena građevinska i tehnološka cjelina, koja će također imati vlastiti dio uređenog vanjskog prostora sa mobilijarom za boravak i druženje osoba treće životne dobi.

Projekat rekonstrukcije objekta pokrenula je Općina Novi Grad 2013. godine, kada je zamijenjen krov, a objekat zatvoren i zaštićen od daljeg propadanja, provela je proceduru projektovanja i odabira izvođača radova sa kojim je potpisala ugovor u vrijednosti od 1,9 miliona KM.

Skupština KS u decembru 2016. godine, odbila je prijedlog Općine Novi Grad o zajedničkoj rekonstrukciji objekta, te je Općina 2019. godine samostalno, i uz saglasnost Javne ustanove "Djeca Sarajeva" pokrenula sve aktivnosti na rekonstrukciji objekta.      

Ukupna vrijednost radova koje zajednički finansiraju Općina Novi Grad i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS iznosi oko 2,2 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije