Završeni pripremni radovi na Bloku 7 u TE Tuzla

23.02.2021. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Završeni pripremni radovi na Bloku 7 u TE Tuzla

Kompletne pripremne radove izvršile su domaće kompanije.

Pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla su završeni i gradilište je spremno za predaju kineskim partnerima, navodi portal Source.ba.

Nakon što su izgrađeni pristupni putevi, izvršeno je izmještanje podzemnih instalacija, nivelisanje terena, produžen je glavni kolektor i izrađen kanal za odvodnju površinskih voda, a oko cijelog gradilišta postavljena je betonska ograda. Posljednjih mjeseci intenzivno se radilo na tehničkom obezbjeđenju objekta.

"Završena je vanjska rasvjeta sa video nadzorom. Izvršeno je napajanje gradilišta električnom energijom, pitkom vodom i tehnološkom vodom. Formiran je kontejnerski modul za smještaj naših nadzornih inžinjera koji će pratiti izgradnju Bloka 7", kazao je Šaban Hajdarević, glavni nadzorni inženjer za pripremnu fazu izgradnje Bloka.

U sklopu realizacije rasvjete na gradilištu Bloka instalirano je ukupno 60 svjetiljki od 250 vati na stubovima visine 12 metara i postignut je nivo osvijetljenosti od 30 luxa. Rasvjeta je građena u svrhu tehničke zaštite objekta i osvijetljenja samog gradilišta.

Postavljeno je i blizu pet km podzemnih cjevovoda različitih profila, a glavni kolektor je produžen za 800 metara. Kompletno gradilište pokriveno je savremenim video nadzorom koji u svakom trenutku omogućava praćenje svih aktivnosti na izgradnji Bloka. Postavljeno je ukupno 95 video kamera.

Kompletne pripremne radove izvršile su domaće kompanije. Angažman domaće radne snage planiran je i u toku izgradnje Bloka, u fazama ili postupcima u kojima je to moguće, odnosno za koje postoje privredni resursi u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije