Uskoro predstavljanje: Izabrano idejno rješenje za poslovni objekat CBBiH

09.03.2021. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Uskoro predstavljanje: Izabrano idejno rješenje za poslovni objekat CBBiH

Konkursna Komisija za provođenje postupka javne nabavke usluga izrade idejnog rješenja za potrebe CBBiH – Glavne jedinice Sarajevo jednoglasno je izabrala pobjednika.

Konkursna Komisija za provođenje postupka javne nabavke usluga izrade idejnog rješenja za potrebe Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) – Glavne jedinice Sarajevo jednoglasno je izabrala pobjednika javnog konkursa za izradu idejnog rješenja poslovnog objekta na parceli u ulici Kranjčevićeva, koja se naslanja na Park prof.dr. Nijaz Duraković, na lokalitetu Hastahana.

Komisija čiji stručni dio predstavljaju doc. dr. Pavle Krstić, dipl.ing.arhitekture, profesor emeritus Ognjenka Finci i Zijo Krvavac, dipl.ing.arhitekture zaključila je da prvonagrađeno rješenje zadovoljava kriterije za idejno arhitektonsko rješenje objekta Glavne jedinice Sarajevo i „prema prijedlogu je njen integralni dio i dobro akcentira ovaj lokalitet“.

"Rad je inovativan i atraktivan sa doziranom i prisutnom transparentnošću i otvorenošću prema parku Hastahana na jugu i Kranjčevićevoj ulici na sjeveru. Ovaj objekat je koncipiran na najboljem tragu onog što se naziva „zelena arhitektura“ koja nije uobičajena za objekte ove namjene, ali ovo je vrijeme rušenja stereotipa dobrom argumentacijom", navodi se između ostalog u zaključku Komisije.

Iako hortikulturno rješenje organizacije parka Hastahana nije predmetom ovoga konkursa, kao društveno odgovorna institucija, dajemo smjernice i poticaj za planere i projektante budućeg parka, te s nestrpljenjem očekujemo konačno definisanje sadržaja parka, a koji će na najbolji način odražavati volju građana.

"U narednim danima javnosti ćemo prezentirati izgled budućeg objekta CBBiH, kroz odgovarajuće produkcijske formate, kao i našu viziju izgleda cjelokupnog lokaliteta. Uvjereni smo da će time nestati razumljiva skepsa kod dijela građana, te da ćete s nama dijeliti oduševljenje i ponos", saopćili su iz Centralne banke BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije