EU u BiH kroz projekte nastavlja podršku gradu Zenici

11.03.2021. 08:40 / Izvor: Akta.ba
EU u BiH kroz projekte nastavlja podršku gradu Zenici

Među brojnim temama o kojima se razgovaralo, prednjačile su one koje se odnose na rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica i regionalni projekat Plava voda.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u Sarajevu održao sastanak sa najvišim zvaničnicima delegacije Evropske unije u BiH koje su predvodili ambasador Johann Sattler šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadorica Republike Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann i direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl. Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Među brojnim temama o kojima se razgovaralo, prednjačile su one koje se odnose na rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica i regionalni projekat Plava voda.

Od velikog značaja za građane Zenice bili su i razgovori na temu javnog saobraćaja, poboljšanja kvalitete zraka u našem gradu i realizacija drugih projekata koje Gradska uprava Zenice nastoji realizovati s ciljem opravdanja statusa "Zelenog grada“, kao prvog sa ovim statuom u našoj državi.

"Ovu su sastanci kakviih nam treba što više, gdje konkretno razgovaramo o projektima čiji je cilj poboljšanje života svih građana Zenice i BiH. Na tome se želim zahvaliti ambasadoru Sattleru, a neizmjerno sam zahvalan Delegaciji EU u BiH na svemu što je učinila za Grad Zenica u proteklom periodu, kao i na podršci koju nam pružaju u realizaciji budućih kapitalnih projekata od kojih građani Zenice mnogo očekuju. EBRD će nam pomoći da riješimo problem javnog gradskog saobraćaja, gdje je cilj imati kvalitetan prevoz, koji uz to i mnogo manje ili nikako ne zagađuje okoliš. S tim ciljem će od strane EBRD-a biti angažovan poseban ekspert. Također, obećana nam je pomoć i podrška u nastavku utopljavanja svih objekata i pomoć u zamjeni kućnih ložišta. Neće izostati ni podrška u nastavku započete gasifikacije Zenice koja nastavlja svoj europski put“, nakon sastanka izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije