Autoput Beograd-Sarajevo koji podržava Turska povezat će srce Balkana

17.03.2021. 07:59 / Izvor: Agencije
Autoput Beograd-Sarajevo koji podržava Turska povezat će srce Balkana

On je naglasio da bi taj auto-put, koji je Srbija već počela graditi, trebalo da omogući alternative mnogima, kao i brzinu putovanja.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd, koju podržava Turska, veoma značajna jer će povezati srce Balkana i omogućiti brzu putnu komunikaciju.

On je naglasio da bi taj autoput, koji je Srbija već počela graditi, trebalo da omogući alternative mnogima, kao i brzinu putovanja.

Dodik, koji je jučer boravio u radnoj posjeti Turskoj, rekao je za RTRS da će ta putna komunikacija, koja će povezati i Banjaluku sa Beogradom, biti na korist brojnim lokalnim zajednicama i u ekonomskom smislu.

"Vrlo je značajno da imamo stabilnog partnera, poput Turske, u pogledu obezbjeđivanja finansija za taj put. U ovom trenutku se neće raditi elaboracija u vezi sa konkretnim finansijama, ali sada idemo u operacionalizaciju ranijih dogovora da se firme na ovom planu mogu angažovati, da projektuju i krenu", rekao je Dodik. 

On je naveo da je Republika Srpska na dionici puta od Rače do Bijeljine riješila imovinsko-pravne odnose, te da su Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić na tom planu obećali pomoć od 100 miliona evra.

"Mislim da ćemo veoma brzo moći da krenemo sa radovima od mosta na Rači ka Bijeljini i dalje prema Brčkom. Već razgovaramo sa drugim kompanijama da pokrijemo i trasu od Brčkog do Modriče", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, preostaje još Koridor "Vc" i do polovine ove godine, najkasnije na jesen, trebalo bi da budu završeni razgovori sa svim evropskim institucijama kada je riječ o finansiranju te saobraćajnice. 

"Tako bismo imali ne samo spajanje Sarajeva i Beograda, već i Banjaluke i Beograda", rekao je Dodik. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović boravili su jučer u zvaničnoj posjeti Turskoj, na poziv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Autoput Sarajevo - Beograd je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu, jer će spojiti glavni grad s sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH", poručio je Džaferović.

Također, ovaj projekat je, naglasio je Džaferović, od izuzetnog značaja za ukupan region zapadnog Balkana, ne samo radi kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja Sarajeva i Beograda već i radi stabilnosti ovog dijela Evrope.

"Turska ima stabilizirajuću ulogu na zapadnom Balkanu, koju ostvaruje kroz svoje dobre odnose sa svim državama ove regije, i jako je važno da je Republika Turska prisutna s ovakvim projektima", stava je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da danas potpisani sporazum između Turske i BiH o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo predstavlja konačnu potvrdu da ovaj projekat neće ostati samo ideja, već će postati realnost i njegova realizacija počinje.

Komšić je u objavi na "Facebooku" naveo da je sastanak članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom jučer u Ankari bio uspješan. 

"Uspješan sastanak u Ankari sa predsjednikom Erdoganom, na kojem je potpisan sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo", naveo je Komšić. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije