Završena prva faza obnove tvrđave herceg Stjepana

31.03.2021. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Završena prva faza obnove tvrđave herceg Stjepana

Prva faza radova na obnovi kule Hercega Stjepana FORT-NET završila je prije nekoliko dana.

Prva faza radova na obnovi kule hercega Stjepana FORT-NET završila je ovih dana. Partneri na projektu bili su: Grad Ljubuški, JU Razvojna agencija ŽZH HERAG, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička agencija Crne Gore.

Tim povodom Stari grad su posjetili gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić, ravnatelj HERAG-a Radoslav Luburić i Mirko Rašić.

Gradonačelnik Markotić je izrazio zadovoljstvo kako početkom radova, tako i završetkom prve faze, te arheološkim iskopavanjima koja slijede.

Ravnatelj HERAG-a Luburić je govorio o projektima u kojima sudjeluje HERAG i u kojima će još sudjelovati te istaknuo zadovoljstvo organizacija i institucija koje financiraju projekte.

"Dosadašnje aktivnosti na obnovi i istraživanju tvrđave provode se kroz dva EU projekta prekogranične suradnje. Prva faza je završena, a rezultirala je obnovom istočnog obrambenog bedema, te prethodno provedenim arheološkim iskapanjima. 

Druga faza obuhvaća obnovu branič kule i pripadajućeg palasa, prostora kojeg popularno zovemo Hercegušom. U tom smislu se provode arheološka istraživanja u formi nekoliko probnih sondi na južnom i sjevernom oboru, kao i sustavna istraživanja središnjeg palasa. U tijeku je proces obrada pronađenog pokretnog arheološkog materijala koji će poslužiti za donošenje cjelovitog zaključka. 

Na suprotnoj sjevernoj strani tvrđave otvorena je manja probna sonda unutar koje su dokumentirane tri grobne rake sa skeletnim ostatcima dvije mlađe i jedne odrasle osobe. S obzirom na način ukopa i izostanak grobnih priloga odgovaraju kršćanskim cjelinama u periodu do dolaska otomana. Na ovoj poziciji možemo očekivati i srednjovjekovnu crkvicu, o čemu svjedoči pronalazak kamene plastike sa romaničkom ikonografijom. Na žalost, u ovoj fazi sondu nije moguće proširiti, te time potvrditi sintezu, prije svega zbog velikih ulomaka građevinskog šuta", rekao je Magistar arheologije Mirko Rašić. 

Posla na restauraciji i obnovi kule ima dosta te će do završetka trebati još strpljenja i novca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije