Elektroprivreda BiH uplatila Gradu Zenica 1,25 miliona KM za HE Janjići

02.04.2021. 11:11 / Izvor: Akta.ba
Elektroprivreda BiH uplatila Gradu Zenica 1,25 miliona KM za HE Janjići

Elektroprivreda BiH uplatila je Gradu Zenica 1,25 miliona KM za provedbu projekata iz Programa prijateljskog okruženja uspostavljenog radi izgradnje Hidroelektrane "Janjići" na rijeci Bosni.

Elektroprivreda BiH uplatila je Gradu Zenica 1,25 miliona KM za provedbu projekata iz Programa prijateljskog okruženja uspostavljenog radi izgradnje Hidroelektrane "Janjići" na rijeci Bosni. 

Programom su izražene zajedničke namjere uspostavljanja partnerskih odnosa između Grada Zenica i Elektroprivrede BiH radi ostvarenja obostranih ciljeva i koristi, razvoja Grada i realizacije razvojnih planova Elektroprivrede BiH.

Kroz Ugovor o realizaciji Programa prijateljskog okruženja kojim su precizirani odnosi, prava i obaveze ugovornih strana, način realizacije i dinamika finansiranja projekata iz Programa, kao i način rješavanja eventualnih sporova, Elektroprivreda BiH finansirat će 15 projekata iz oblasti putne i komunalne infrastrukture, sporta i kulture u mjesnim zajednicama Janjići, Gorica, Drivuša i Putovičko polje, koje gravitiraju objektima buduće Hidroelektrane "Janjići".

Finansiranjem izgradnje i rekonstrukcije putne i komunalne infrastrukture, ulaganjima u razvoj kulture, sporta i turizma, te finasiranjem drugih projekata, Elektroprivreda BiH doprinosi unapređenju standarda i kvaliteta života građana i razvoju lokalnih zajednica koje gravitiraju lokacijama na kojima je planovima tog preduzeća planirana izgradnja novih elektroenergetskih objekata, saopćeno je iz tog preduzeća.

U izgradnju Hidroelektrane "Janjići", instalisane snage 15,75 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 77,26 GWh električne energije, Elektroprivreda BiH investirat će 110 miliona KM. Realizacija tog projekta predstavlja doprinos Elektroprivrede BiH stabilnosti elektroenergetskog sektora i razvoju obnovljivih izvora energije u skladu sa međunarodnim obavezama države BiH, najavljeno je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije