U Tešnju pušten u funkciju novi vodovod Raduša

Investicije / PROJEKTI

U Tešnju pušten u funkciju novi vodovod Raduša

Jedan od najsloženijih projekata posljednjih godina na području općine Tešanj je upravo izgradnja vodovoda Raduša.

10.04.2021. 08:40 / Izvor: Akta.ba

Presijecanjem vrpce i puštanjem vode u mrežu, u Tešnju je svečano pušten u funkciju novoizgrađeni vodovodni sistem Raduša vrijednosti preko 2,2 miliona maraka. Radi se o vodovodu koji pokriva teritorijalno najveću mjesnu zajednicu na području općine Tešanj sa preko 1000 domaćinstava.

Vodovod su, u prisustvu ograničenog broja zvanica i gostiju, pustili Općinski načelnik Suad Huskić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Amir Kurtić, Premijer ZDK Mirnes Bašić, Predstavnik UNDP-a Goran Štefatić, predstavnik MZ Raduša i direktor JP RAD Adnan Lihić.

"Sretan sam da je danas pušten u rad novi vodovod u MZ Raduša za čiju gradnju su sredstva osigurali Općina Tešanj u iznosu od 850.000 KM, UNDP kroz Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG, a koji je omogućila Vlada Švicarske sa 700.000 KM, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK i Vlada ZDK sa 600 000 KM i JP RAD sa 106 000 KM", kazao je Općinski načelnik Suad Huskić. 

Mještani MZ Raduša duži niz godina snabdijevaju se sa starog privatnog vodovodnog sistema Bukovac koji su sami izgradili, a koji nema ispravnu vodu za piće i u ljetnim danima ima redovne redukcije. Novoizgrađeni vodovodni sistem u MZ Raduša će biti dio vodovodnog sistema kojim upravlja JKP Rad Tešanj, a snabdijevanje vodom vršit će se sa izvorišta u Jelah Polju. 

"Puštanjem u probni rad vodovoda Raduša oko 1000 stanovnika će dobiti čistu i kvalitetnu vodu. Ovo svakako predstavlja ogroman značaj za mještane MZ Raduša i nadamo se, da će se ovaj broj domaćinstava u budućnosti samo povećavati", istakao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Jedan od najsloženijih projekata posljednjih godina na području općine Tešanj je upravo izgradnja vodovoda Raduša. Ukupno je izgrađeno oko 35 kilometara vodovodne mreže, jedan rezervoar od 300 m3sa pet  pumpnih stanica.

PODIJELI:

TAGOVI:

#vodovod Raduša

#Tešanj

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije