Porušeni most na Neretvi na ljeto u punom sjaju

Investicije / PROJEKTI

Porušeni most na Neretvi na ljeto u punom sjaju

Rekonstrukcija porušenog mosta na Neretvi u Jablanici još uvijek nije završena, a prema najavama izvođača radova, sve bi moglo biti gotovo u julu.

05.05.2021. 09:20 / Izvor: Fena

Zbog tehničkih razloga i manjih zastoja izazvanih pandemijom, rekonstrukcija porušenog mosta na Neretvi u Jablanici još uvijek nije završena, a prema najavama izvođača radova, sve bi moglo biti gotovo u julu.

Iz HP Investinga, koji izvodi radove, ističu kako se trenutno izvodi sanacija lijeve kose rešetke, a radi se pjeskarenje i antikorozivna zaštita.

"Što se tiče nove konstrukcije mosta ona je kompletna proizvedena u radionici i dopremljena na gradilište i sada bi uslijedila njena montaža na oslonce na lijevoj i desnoj obali. U međuvremenu smo izradili izvedbeni projekt koji je na reviziji. Ta revizija traje već par mjeseci i ja se nadam da bi uskoro trebali dobiti pozitivan izvještaj revidenta",  naglasila je voditeljica radova, predstavnica firme HP Investing, Merima Kadrić Kovačević.

Kada se to dogodi, kaže voditeljica radova, krenut će se u montažu novog pješačkog mosta.

"Ukoliko bi to bilo uskoro, prema našim planovima radovi bi mogli biti gotovi u julu. Trebali bi čekati malo niži vodostaj pogodan za montažu i to je nekakav okvirni plan", naglasila je Kovačević.

Most koji se nalazi na lokalitetu Muzeja "Bitka za ranjenike" trebao je biti završen prije šest mjeseci a rok je, kaže voditeljica radova, probijen zbog nekih neusaglašenosti između glavnog izvedbenog projekta i revizije projekta "koja traje malo duže".

"Most je trebao biti gotov prije više od pola godine, a poteškoće s kojima smo se susreli uglavnom su tipa nekakvih nedostataka u projektnoj dokumentaciji koji se uvide tek u fazi izvođenja, od tipa izbora antikorozivne zaštite pa do načina oslanjanja mosta, a bez zvaničnog rješenja tih stvari ne može se dalje nastaviti", pojasnila je Kovačević.

Iz Općine Jablanica ranije su naveli kako je riječ o projektu koji je od strateškog interesa za ovu općinu, a posebno za razvoj turizma.

Finansijer projekta je JP Elektroprivreda BiH, investitor Općina Jablanica, a njegova vrijednost je 1.074 000 maraka.

Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici predstavlja spomen - kompleks vezan za obilježavanje Bitke na Neretvi, a otvoren je 12. novembra 1978. godine povodom obilježavanja 35-e godišnjice te bitke. Kompleks u Jablanici izgrađen je na mjestu gdje se desio ključni trenutak operacije, sudbonosni prelaz preko rijeke Neretve i spas ranjenika i bolesnika.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine Historijsko područje – memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

PODIJELI:

TAGOVI:

#most Neretva

#Jablanica

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije